Wednesday, November 19, 2008

Skelani kriju Municipium Malvesatium


Predsjednik manjeg bh. entiteta Rajko Kuzmanović izjavio je danas da arheološko nalazište rimskog municipija (opštine) u Skelanima, iz perioda od prvog do petog stoljeća nove ere, predstavlja još jednu zlatnu pločicu u mozaiku domaće i evropske kulturne baštine.

Otvarajući regionalnu konferenciju o ovom arheološkom istraživanju, koja se danas održava u Banjaluci, Kuzmanović je rekao da se ovim istraživanjima daje direktan doprinos težnjama da se uključi u evropski kulturni proces.

- Iskopavanjima je otkrivena cjelina koja može predstavljati najljepšu rimsku arheološku destinaciju na širem području BiH, Podrinja i centralnog Balkana, a nastavak sistematskih i temeljnih istraživanja bio bi od neprevaziđenog naučnog i historiografskog značaja - kazao je Kuzmanović.

Ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović rekao je da su Skelani izvanredno otkriće, kojem se mora dati mnogo šira dimenzija u smislu njegove zaštite i turističke iskorištenosti, kako bi postalo dio kulturne baštine Evrope.

Rukovodilac istraživanja ovog arheološkog nalazišta Mirko Babić kazao je da postoji jasna vizija o budućnosti projekta u Skelanima, podsjetivši da je BiH nedavno potpisala konvenciju o zaštiti arheoloških lokaliteta i kulturnog nasljeđa, tako da više nema ni pravne prepreke da se zaštiti ovaj lokalitet i da se izvrši njegova kategorizacija.

On je naglasio da bi u dalja istraživanja ovog lokaliteta trebalo da se uključe i arheolozi iz Njemačke, Italije, Austrije i Bugarske, te da postoji mogućnost da se, osim pronađenih 80 spomenika pod zemljom, podnog mozaika i tragova arhitekture, u Skelanima pronađe još ostataka iz Rimskog carstva.

U radu regionalne konferencije o arheološkom istraživanju rimskog municipija u Skelanima, čiji je cilj da se prepozna značaj ovog arheološkog loklaiteta kao dijela evropske kulturne baštine i definiše dalja sudbina iskopavanja u Skelanima kao naučno-istraživačkog i turističko-razvojnog programa, učestvuju stručnjaci iz BiH i zemalja regiona.

Za pet sedmica istraživanja, od 8. septembra do 11. oktobra ove godine, u Skelanima je pronađeno 80 lapidarnih (kamenih) spomenika, veliki rimski podni mozaik iz druge polovine četvrtog vijeka nove ere, tragovi rimske arhitekture u tri arhitektonska nivoa, te građevina sa podnim grijanjem (thermae).

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/kultura/skelani-kriju-municipium-malvesatium

4 comments:

Anonymous said...

Kad će Semir nać vaki ljudskom rukom položenih pločica pa još i šareni?

Anonymous said...

NIKADA!!!!!

Anonymous said...

Semire, ukokaj se:

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081208092151.htm

Anonymous said...

Stu se vratila!!!!
Lalalallalalala!