Monday, October 27, 2008

Rimska historija iz Skelana


Vlada Republike Srpske odlučila je novčano pomoći nastavak arheoloških istraživanja u Skelanima kod Srebrenice. Milion maraka izdvojit će iz Razvojnog programa RS, koji će biti namijenjeni izradi studije, za muzej i stalno čuvanje tog lokaliteta.

Tim arheologa predvođen Mirkom Babićem, direktorom Regionalnog muzeja Bijeljina, do sada je kod zadružnog doma pronašao ostatke rimske arhitekture iz trećeg i drugog stoljeća prije nove ere.

- Pronašli smo gradsku vijećnicu rimskog municipija, muzej pod zemljom, trezor eksponata i fragmenata iz rimskog doba. Pronađeno je 80 rimskih spomenika iz prva tri vijeka nove ere. To su žrtvenici posvećeni božanstvima Jupiteru, Trijadi, Marsu, Silvanu i Mitrosu - kaže Babić, ističući da je u ovoj bazilici pronađena najveća riznica ćiriličkih i latiničkih natpisa, a da su građevine imale i podno grijanje.

Njih su prvi otkrili austrijski arheolozi između 1896. i 1898. godine. Tada su pronađeni ostaci antičkog municipija (upravni centar rimske provincije Dalmacija) iz vremena od prvog do šestog stoljeća p.n.e. i 80 natpisa i ostataka arhitekture i skulpture.

Teritorija municipija, kako kaže Babić, prostirala se do Užica u Srbiji, zapadno do Rogatice, sjeverno do Bratunca i južno do Višegrada.

Grčki hramovi

Prema arheolozima, postoji mogućnost na osnovu ranije pronađenih natpisa da se u Skelanima očekuje pronalazak i grčkih hramova koji su bili posvećeni bogovima medicine.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/mozaik/rimska-historija-iz-skelana

No comments: