Wednesday, September 2, 2009

Veliko arheološko otkriće kod Goražda

Nakon pronalaska figurine koja nacinom i stilom izrade podsjeća na poznatu figurinu iz Vince, na široj lokaciji naselja Lug kod Goražda, arheolozi su ovih dana otkrili i niz drugih predmeta i ostataka građevina koji ukazuju na postojanje naselja iz doba tzv. Vinčanske kulture. Po svemu sudeći, naselje bi moglo biti staro vise od pet hiljada godina.

Iz zemaljskog muzeja u Sarajevu potvrđeno je da pronađena figurina datira iz neolita i da pripada tzv. Vinčanskoj kulturi, koja je imala jak utjecaj na druge evropske kulture. Mjesecima su ovdašnji stanovnici bili u kontaktu sa stručnjacima, tražeći naučno istraživanje jer se pretpostavljalo da na tom lokalitetu postoji naselje. Konačno, prije deset dana započeta iskopavanja, kojima je predhodilo geomagnetno snimanje, rezultirala su pronalaskom prvih predmeta i ostataka građevina. S domaćim arheolozima na lokalitetu Luga u Goraždu rade i strucnjaci s njemačkog Univerziteta u Kilu.

Arheolozi će na ovom lokalitetu raditi četiri sedmice, kada će biti poznato i više detalja o veličini naselja, njegovim specifičnostima i vezama tadašnjih stanovnika s drugim stanovnicima Vinčanske kulture iz zemalja okruženja.

http://i395.photobucket.com/albums/pp35/neregistrirani/nezavisne.jpg
http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=37&id=21649

rtsp://195.222.58.181:7070/ftv/dnevnik090902_6.rm

5 comments:

Pero said...

Piramidioti vec vriste kako je i ovo Samirova zasluga.

Da nije bilo Samira, ne bi bilo ni arheologije ni arheoloskih otkrica.

Bravo Samire.

Neregistrirani said...

Ko vristi, ostane bez glasa... :D

Anonymous said...

Pero, gdje to vrište, ima li kakav tekst?

Anonymous said...

Mislim da je cika Pero samo vidovit :)

Anonymous said...

samo 5000 godina?