Sunday, August 10, 2008

Arheolozi pronašli 30 figura ilirskih idola

Međunarodni arheološki tim stručnjaka iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine ostvario je izuzetne rezultate na lokalitetu Turska kosa kod Topuskog, oko tri kilometra od granice između BiH i Hrvatske, izjavio je danas za Fenu član tima Nijaz Trako.

Tim sačinjavaju eksperti Muzeja grada Karlovca, Sveučilišta u Zagrebu i Univerziteta u Sarajevu, a istražuje se kompleks od nekoliko svetilišta i nekropole koji su vjerovatno pripadali ilirskom plemenu Kalopjani. Starost kompleksa je procijenjena na 2.200 do 2.300 godina.

Ovogodišnja kampanja radova počela je 1. augusta i trajat će do kraja mjeseca. Trako je naveo da je dosad nađeno tridesetak figura raznih idola, čak oko 100 kilograma keramike, predmeti iz svakodnevnog života, dok je jučer nađena jedna karakteristična brončana fibula.

Radovi na ovom izuzetno bogatom nalazištu nastavit će se i naredne godine, nakon čega bi se trebalo početi s istraživanjem jednog keltskog svetilišta koje se nalazi u neposrednoj blizini ovog lokaliteta.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080810021

2 comments:

Anonymous said...

Eeeee, tako ti je to. Da nije bilo Semirovih predavanja o piramidama na Bolu, cak bi i hrvatski foteljasi svi sjedili skrstenih ruku i pisali svoje tople blogove sireci negativnu energiju.

Nas ti je Osmanagic cudo jedno, da nije on licno sipao so u vodu, ni Jadran ne bi bio slan.

Anonymous said...

Ljudi barem rade na miru, ne moraju strahovati od macola i pozitivnih vibracija sa kozmičkih energetskih stanica. Nadam se da ću za koji dan dobiti slike sa nalazišta. Odmah ih objavljujem na svom blogu.

bhkult