Tuesday, September 29, 2009

Bronzane perle i mamuze

SREBRENICA - Nekropola sa osam grobnih mjesta iz 14. i 15. vijeka otkrivena je za osam dana istraživanja najnovijeg arheološkog nalazišta u naselju Budak kod Srebrenice.

Direktor Muzeja Semberije iz Bijeljine Mirko Babić otkrio je nove detalje o ovom vrijednom nalazištu.

- Od osam istraženih grobnih mjesta, šest imaju zidane kamene konstrukcije, od kamenih ploča sa obližnjih kamenoloma. Zanimljivo je da su u pet grobova pronađeni posmrtni ostaci, koji nam omogućuju da odredimo tačno vrijeme iz kojeg potiču - rekao je Babić.

Kao posebnu zanimljivost on je istakao da je na jednom grobnom mjestu pronađeno sedam bronzanih perli i dvije mamuze.

- Na osnovu toga može se zaključiti da se radi o osobi koja je voljela konjički sport, kao i da je poticala iz višeg staleža - kaže Babić.

Njegova je ocjena da ovo nalazište, pored stručnog i naučnog značaja, ima i kulturni, jer se poslije uređenja može predstaviti posjetiocima.

Odbornik u Skupštini opštine Srebrenica, mještanin Suljo Čakanović, podsjetio je da je prilikom proširenja puta za Budak, u aprilu ove godine, otkriven jedan grob.

- Decenijama se priča da se na ovom mjestu nalazi groblje. Sada je otkriveno iz kog vijeka potiču grobovi i vjerujem da će biti još detalja na osnovu kojih ćemo saznati više o ljudima koji su živjeli na ovom prostoru - rekao je Čakanović.

Opština Srebrenica obezbijedila je 4.500 maraka za arheološka istraživanja u Budaku. Uslijediće izrada projektne dokumentacije potrebne za uređenje nalazišta.

Mramorje
Mirko Babić je podsjetio da je novootkriveno nalazište u naselju Potočari dio velike nekropole Mramorje, koja potiče iz rimskog doba.

http://www.glassrpske.com/vijest/9/kultura/28554/lat/Bronzane-perle-i-mamuze.html

8 comments:

Anonymous said...

Daj, pusti bronzane perle. Imaš li šta novo o piramidama?

Anonymous said...

Naravno da ima.

Nedavno je apokalipticno protekao 9.9.2009 u 9:09. Svi ste imali priliku okusiti uzas koji nam se sprema 21.12.2012 u 12:12.

Anonymous said...

Thank you for this info... I truly appreciate it as this is a considerable academic breakthrough in the Balkans.Very happy to see this happening. Meri

Neregistrirani said...

Draga Merima, bas mi je drago da pratite sta se desava u foteljaskom svijetu i vidite kako izgledaju stvarni rezultati i pronalasci, za razliku od onog vaseg cirkusa!

Na koji tacno pronalazak mislis, od svih silnih pobrojanih na blogu?

Dolazis li ti na akciju iduce godine?

Anonymous said...

Dragi Neregistrirani, od sada mozes sam pratiti svoj inace solidan blog.

:(

Neregistrirani said...

Zbogom.

Anonymous said...

moje postovanje neregistrirani! A ostalima zbogom!

Neregistrirani said...

Ovo dizanje nosa mi je, u najmanju ruku, djetinjasto. Ako sve ove godine od cirkusanata trazimo dokaz za njihove tvrdnje, zasto je onda problem kad se zatrazi dokaz za optuzbu kakva je iznesena?!
No, svako ima pravo da bira sta ce citati i koje blogove posjecivati...a kome se ne svidja "uredjivacka politika" ovdje...velika je blogosfera, pokrene svoj blog i sve OK.

Dobro jutro svima.