Sunday, September 21, 2008

Značajni rezultati na tri arheološka lokaliteta

Stručni tim Zemaljskog muzeja BiH, u saradnji sa Njemačkim arheološkim institutom i Univerzitetom iz Kiela, došao je do veoma značajnih rezultata na tri od ranije poznata arheološka lokaliteta mlađeg neolita, odnosno butmirske kulture, na području Visokog.

VisokoVoditeljica tima Zemaljskog muzeja Zilka Kujundžić-Vejzagić kazala je danas u razgovoru za Fenu da se radi o lokalitetima selo Hadžići, Moštre nedaleko od Okolišta i Zagrebnice u Donjoj Papratnici. Radi se o prahistorijskim naseljima, čija starost se procijenjuje na 5.000 do 6.000 godina.

- Zapravo pokušavamo, zahvaljujući velikom istraživanju na lokalitetu Okolište prethodnih godina, da saznamo što više o načinu naseljavanja tih kasnoneolitskih populacija na području centralne Bosne, odnosno u vrijeme butmirske kulture, kazala je Kujundžić-Vejzagić.

Naime, ovaj tim je u proteklih pet godina ostvario izuzetne rezultate na velikom neolitskom (mlađe kameno doba) naselju Okolište, koje je najpoznatiji svjetski magazin za nauku Science proglasio najznačajnijim neolitskim nalazištem u Evropi.

Prema dosadašnjim saznanjima, kaže Kujundžić-Vejzagić, ovo su manja naselja u odnosu na Okolište, odnosno satelitska naselja koja su na neki način ovisila od Okolišta kao centralnog naselja.

Radovi traju već tri sedmice, a rezultati su veoma zanimljivi. Posebno je značajno što su na dva lokaliteta pronađeni ne samo ostaci butmirske kulture, nego i veoma značajni nalazi iz doba eneolitika (bakarnog doba), odnosno početka metalnog doba na području BiH, koje još nije tako dobro istraženo.

Do sada je pronađeno, uglavnom u Moštrima, dosta ostataka keramike, ostatak jedne veće kuće, nekoliko kalupa i čak jedan bakarni predmet, što jasno govori da se radi o jednoj eneolitskog kulturi.

- Po našim saznanjima, na osnovu keramike se može zaključiti da se radi o jednoj ranoj eneolitskoj kulturi, tzv. latenska kultura, ali, također, ima ostataka badenske i kostolačke kulture. To su tri eneolitske kulture koje se na neki način susreću na prostorima BiH. Naravno, daljnja istraživanja će nam dati jasnu sliku o svemu tome, kazala je Kujundžić-Vejzagić.

Ona je najavila da će radovi na samom Okolištu biti nastavljeni krajem mjeseca.


http://www.sarajevo-x.com/clanak/080920031

No comments: