Tuesday, June 3, 2008

Stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH istražuju nalaze leoparda i medvjeda iz Vjetrenice

Stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH intenzivno istražuju kosti tri leoparda i jednog medvjeda koji su u septembru prošle godine pronađeni u špilji Vjetrenica, potvrdila je Feni paleontolog ovog muzeja Božena Čvorović.

Ona je podsjetila da su polovinom septembra prošle godine u špilji pronađene kosti tri leoparda, jednog medvjeda te jedne zvijeri za koju još nije utvrđena vrsta kojoj pripada.

"Istraživanja su još u toku, a priprema se i izložba ovih eksponata koji će, ukoliko se dobiju potrebna sredstva, biti postavljeni u aprilu ili maju", najavila je Čvorović.

Pantera pardus naziv je vrste kojoj leopard pripada. Ta vrsta postoji oko 250.000 godina i nađena je proučavanjem njenog kretanja. Poznato je da ih se danas može naći jedino na prostoru Azije i Afrike, a ovim je nalazom potvrđeno da su nekada živjeli i na našem tlu u vrijeme pleistocena.

Nalaz leoparda Čvorović ocjenjuje iznimno značajnim ne samo za naše područje već i šire. Vrlo su interesantni, jer je riječ o rijetkim nalazima.

Starost sva tri leoparda bit će utvrđena metodom ugljika C14, koja se vrši u Hrvatskoj, u saradnji s laboratorijama Velike Britanije.

Nalazi ove vrste leoparda nisu jedini na području regije. Ranije su već nađeni na području Evrope i Balkana, a neki od tih lokaliteta su i u Sloveniji, Hrvatskoj te Bugarskoj.
Čvorović naglašava da će se s više podataka o vrijednim nalazima raspolagati kada sva istraživanja budu završena.

Primopredaja kostiju leoparda i medvjeda Zemaljskom muzeju BiH izvršena je na Dan planete Zemlje, 19. aprila u špilji Vjetrenica.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080603121

2 comments:

Unknown said...

i hebo kosture leoparda i medjeda, kad je tunelu na ravnama pronadjen megalit k-1 sa ostatkom protobosanskog pisam

Neregistrirani said...

I pored toga se tamo kriju paranormalne pojave i cudna bica o kojima Cakic pise! A kod foteljasa samo neke mrtve zivotinje... :D