Friday, April 25, 2008

Glamoč: Otkriven antički refugij

Stručni arheološki tim Zemaljskog muzeja pod vodstvom mr. Adnana Busuladžića otkrio je na lokalitetu Gradac kod sela Halapić, u općini Glamoč, kasnoantički refugij (utvrđeno sklonište), za koji se pretpostavlja da je iz IV-VI stoljeća nove ere, izjavio je mr. Busuladžić za Fenu.

Kako je rekao mr. Busuladžić, kod refugija, koji je služio kao utvrđeni objekt pred barbarskim najezdama, pronađeni su ostaci ukrašene rimske keramike (posuđa), rimskog stakla, te ostaci arhitekture, uključujući podnicu i temelje zidova.

Tim Zemaljskog muzeja počeo je radove 17. aprila, a ostat će na terenu do 3. maja.

Radi se nastavku radova u selu Halapić, gdje je prošle godine, nedaleko od novootkrivenog refugija, pronađen antički objekt koji je u povijesti pretrpio više građevinskih faza. Najstarija faza (II - III stoljeće nove ere) mogla bi biti antički hram, a mlađa (IV-VI stoljeće nove ere) bi se mogla pripisati starokršćanskoj crkvi.

Mr. Busuladžić je podsjetio da je tada nađeno mnogo arhitektonskih ulomaka od vijenaca, stupova, baza stupova te fragmenata žljebova stupova, a pronađeni su i bronzani novčići rimskog cara Konstantina (vladao od 306. do 337. godine nove ere).

Arheološke radove kod Glamoča finansira Vlada Federacije BiH putem Federalnog ministarstva kulture i sporta.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080425014

No comments: