Friday, October 3, 2008

Rimska palata u dolini Drine



SKELANI - Za četiri sedmice istraživanja na području Skelana, tim arheologa, koje predvodi direktor regionalnog Muzeja Semberije mr Mirko Babić, pronašao je ostatke centralne građevine rimskog municipiuma malvezatiuma iz prvog vijeka naše ere.


Osim toga, arheolozi su pronašli i muzej pod zemljom sa 80 rimskih nadgrobnih spomenika i jedinstveni nadgrobni spomenik lokalnom vojvodi iz 14. vijeka.


Oni su, tragajući za spomenicima rimske kulture, u prvoj sedmici istraživanja naišli na kompletnu prostoriju rimske upravne zgrade, koja se nalazi u krugu zadružnog doma u centru ovog srebreničkog naselja.


- Za kratko vrijeme otkrili smo 40 kvadrata mozaika, jedinstvenih na Balkanu, a vjerovatno i u Evropi. Ono što ova istraživanja čini posebno važnim je činjenica da smo pronašli jedan mali muzej pod zemljom sa 80 rimskih spomenika iz prvog, drugog i trećeg vijeka sa natpisima posvećenim božanstvima Jupiteru, Trijadi, Silvanu, Marsu i Mitrosu - rekao je Babić.


On je istakao da je na istom lokalitetu pronađen jedinstven stećak prizmastog oblika iz 14. vijeka od zeleno-sivog kamena škriljca, dimenzija 205h100 centimetara.


- Nijedan od 70.000 primjeraka u stručnoj literaturi, nije kao ovaj koji smo pronašli u Skelanima. Na jednoj strani njegovog krova nalazi se veliki luk u dubokom reljefu, što je oznaka kneževskog dostojanstva - rekao je Babić.


Prof. dr Đorđe Janković iz Beograda pretpostavlja da otkriveni dijelovi građevine rimskog municipiuma predstavljaju ostatke carske palate.


- Ovo nalazište nesvakidašnje je na balkanskim prostorima. Velika površina građevine pokrivena je mozaicima i ona me podsjeća na palate - rekao je Janković.


Arheolozi iz republičkog Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Ljubica Srdić i Goran Kalinić ocijenili su da se radi se o dragocjenim nalazima iz antičkog perioda.


Razvojna šansa

Direktorica Narodne biblioteke i muzeja u Srebrenici Nada Jovanović ocijenila je da projekat "Arheološko istraživanje rimskog municipijuma" ima veliku razvojnu šansu za Skelane.


- Za inicijalno arheološko istraživanje Ministarstvo prosvjete i kulture RS obezbijedilo je 79.000 maraka - rekla je Jovanovićeva.


2 comments:

R said...

Ma jok to su otkotrljali megaliti sa piramide koji prikazuju dolazak atlanĐiđana.

Neregistrirani said...

Nego sta, nego megaliti. Vidi im piramide iznad glave na prvoj slici! :D