Wednesday, April 9, 2008

Virtualni muzej arehološkog nalazišta Desilo – Hutovo blato

Virtualni muzej arehološkog nalazišta Desilo – Hutovo blato



Za naredni mjesec je predviđeno pokretanje prvog bh virtuelnog muzeja "Desilo". Prvi virtualni muzej ovog arheološkog nalazišta želi promovirati turizam područja Hutova blata te podstaći dalji rad na istraživanju ovog lokaliteta. Nakon otvaranje virtualnog muzeja, priprema se i realizacija dokumentarnog filma koji će ekskluzivno biti emitovan na više internet lokacija te na vlastitom kanalu na Youtube.

Nevladin centar za edukaciju i istraživanje (NCI) na Karaotoku – Hutovo blato održao je u utorak prezentaciju rezultata dosadašnjih arheoloških, podvodnih i kopnenih, istraživanja koja traju već dvije godine.

Rezimirano je da se radi o vrlo perspektivnom arheološkom nalazištu čiji raspon pronađenih artfakata ide od 2 vijeka prije nove ere pa do drugog milenijuma prije nove ere.

Od nalaza važno je istaknuti željezno rimsko koplje, brončanu sjekiru, fibulu, udice iz prethistorijskog perioda, različite fragmente keramike od grčkih i rimskih amfora do lokalne prethistorijske keramike.

Planiran je nastavak radova na ovom lokalitetu kao i edukacija kadra i osposobljavanje studenata za kompleksne podvodne radove te njihovu koordinaciju sa stručnjacima.

Prezentaciji je prisustvao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar finsija Dragan Vrankić, ministar kulture i sporta FBIH Gavrilo Grahovac, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, zamjenica minista odbrane Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba Vojske BiH general pukovnik S. Podžić sa svojim zamjenicima, vojni ataše SAD Jaime L. Bonano te premijer HNK Srećko Boras izrazio opredijeljenost Vlade HNK ralizaciji ovog projekta kao i važnost podrške Vlade Federacije ovom važnom projektu za turizam i kulturno-istorijsko nasljedje ovog područja.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080409004
http://www.pincom.info/kultura/opsirnije.asp?ID=56118

http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=20210


Bravo, foteljasi! Tako se to radi kad se ima sta pokazati!

1 comment:

Anonymous said...

i sta se radi kad se nema sta pokazati: piramidasunca.ba