Tuesday, August 19, 2008

Pronađeni ostaci keramičkih posuda iz neolita

Na Trgu oslobođenja gdje su već nekoliko dana u toku radovi na njegovoj rekonstrukciji danas su pronađeni ostaci keramičkih posuda iz neolitske prošlosti Tuzle.

Riječ je o vrlo velikoj količini takvih ostataka. Mnogi od njih podsjećaju na dijelove keramičkih zdjela koje su služile za isoljavanje slanice.

Više će se znati nakon što stručnjaci, na čelu sa prof. dr. Zilhom Kujundžić, kustosicom Zemaljskog muzeja u Sarajevu, pregledaju i detaljnije istraže teren i pronađene ostatke. U svakom slučaju trenutno su obustavljeni radovi na ovom dijelu trga, a doći će i do promijene projekta.

Prema riječima načelnika Općine Tuzla, Jasmina Imamovića, koji je danas obišao lokaciju, ovaj pronalazak samo je još jedna potvrda priče o kontinuitetu življenja ljudi na ovom prostoru.

Načelnik se nakon obilaska terena sastao sa urbanistima od kojih je tražio da naprave preinake u projektu na način da dijelovi trga gdje su pronađeni ostaci keramike budu vidljivi – prekriveni staklom ili na neki drugi adekvatan način.

“Ovo je naša istorija. Ne smijemo to zanemariti. Ovaj trg je još jedna priča iz naše prošlosti”, kazao je ovom prilikom načelnik Imamović.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080819056



Arheološki ostaci stari 6.500 godina u centru Tuzle

Prilikom građevinskih radova na centralnom tuzlanskom trgu, Trgu oslobođenja, odmah ispod naslaga starog asfalta i kocke, nađeni su ostaci neolitskog naselja (mlađe kameno doba) starog oko 6.500 godina i velika količina arheološkog materijala.

Arheolog tuzlanskog Muzeja istočne Bosne Mirsad Bakalović izjavio je kako stručnjake Muzeja ovo otkriće i nije mnogo iznenadilo, jer su još 1903. godine, prilikom građevinskih radova na istom ovom trgu, pronađeni prvi arheološki ostaci koji su upućivali na postojanje neolitskog naselja na mjestu današnjeg centra grada Tuzle. To su potvrđivali i naknadni građevinski radovi, a pogotovo arheološka istraživanja od 1955. do 1958. godine oko stare zgrade Općine Tuzla i oko ovog trga. Ti radovi su potvrdili da je tu postojalo sojeničko neolitsko naselje.

Prije nekoliko mjeseci, kada su uz Trg slobode kopani temelji za jedan objekt, također su nađeni tragovi neolitskog naselja i uočeno je da se ono pruža upravo prema Trgu slobode.

Bakalović kaže da je u razgovorima sa predstavnicima Općine Tuzla i načelnikom Jasminom Imamovićem, koji su investitori rekonstrukcije Trga, dogovoreno je da se prilikom građevinskih radova pristupi arheološkom praćenju tih radova i manjim zaštitnim arheološkim iskopavanjima.

- Dosad je pronađena velika količina materijala, uglavnom ostataka keramičkog posuđa. Radi se najviše o gruboj keramici crvene boje sa primjesama tucanog kamena koji joj je davao čvrstinu. Najviše dominiraju ostaci posuda za isoljavanje slane vode, jer su tu upravo bili izvori slane vode koja se slijevala sa okolnih brda u taj dio naselja. Tadašnje stanovništvo je koristilo tu slanu vodu, vršilo isparavanje prirodnim putem i dobijalo so koja je služila kako za ishranu, tako i za trgovinu, kazao je Bakalović.

Najavio je da se danas kreće sa iskopavanjem jedne sonde od 25 do 30 kvadratnih metara, a ići će se u dubinu da bi se utvrdila stratigrafija naselja i probat će se doći do kraja kulurnog sloja. Do sada su na ovom lokalitetu temelji kopani u dubinu od 5,5 metara, ali se nije došlo do kraja kulturnog sloja. Sve dosadašnje analize pronađenog arheološkog materijala na ovom lokalitetu upućuju da pripada vinčanskoj neolitskoj kulturi koja je najrasprostranjenija na ovom dijelu Balkana.

Kada je u pitanju starost pronađenog naselja, Bakalović je naveo da su prošle godine u Gornjoj Tuzli rađena iskopavanja na sličnom lokalitetu te da je analiza predmeta metodom C14 pokazala da su stari 6.500 do 6.700 godina. On smatra da su ova dva naselja, uz još neka, paralelno egzistirala na području današnje Tuzle.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/kultura/arheoloski-ostaci-stari-6500-godina-u-centru-tuzle

3 comments:

Anonymous said...

Ko je to vidio "na svoje oko", sve je to zavjera jer kako drugacije opisati to, jer nas Semki kopa vec tri godine uz pomoc: radnih prigada, bagera, raslji i "akademika" i samo su nasli ono malo fosila koji su "greskom" upali u kiselinu! I sada ko on kopo na istorijski pretrpanom mjestu!!!! Zar nije cudno gdje god se pojave ti arheolozi oni nesto nadju!!!

Neregistrirani said...

"Zar nije cudno gdje god se pojave ti arheolozi oni nesto nadju!!!"

Slucajnosti ne postoje! :D

Ili kako bi to rekla Silvana Cobanov:
"Dakle, da zaključim: na Plješevici nismo našli niti jedan arheološki artefakt i ona je, po mom mišljenju, u arheološkom smislu sterilna."

Anonymous said...

Obratite pažnju na najvažnije iz ove vijesti - odnos načelnika općine. Imamović zaustavlja radove u centru grada jer su nađeni vrijedni arheološki ostci i zove eksperte Zemaljskog muzeja, a Alibegović još nijednom riječju nije osudio barbarstvo na Kraljevskom gradu, a kamoli da ih je bilo kakvom gestom podržao. Bravo za Imamovića! Lično znam tog čovjeka, on je suho zlato, zato ga i u vlastitoj stranci guraju u stranu.

bhkult