Thursday, July 2, 2009

Počelo istraživanje antičkog lokaliteta "Aqua S..."

Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo početkom sedmice je u saradnji sa Kutztown Univerzitetom iz Pensilvanije započeo realizaciju projekta arheološkog istraživanja na antičkom lokalitetu urbanog naselja Aqua S... na Ilidži, potvrdila je danas Feni koordinatorica projekta i arhitekt konzervator Zavoda Nermina Mujezinović.

Rezultat je to prošlogodišnje saradnje Zavoda i pomenutog Univerziteta kada su urađeni georadarsko snimanje lokaliteta, detaljna kartiranja i niz pripremnih radnji neophodnih za realizaciju projekta. Tada je potpisan i Memorandum o saradnji te dvije institucije.

Na projektu još sarađuju i Zemaljski muzej BiH, Univerzitet Gothenburg iz Švedske te Boston Univerzitet, a podržala ga je i Općina Ilidža.Mujezinović navodi da će, prema planiranoj dinamici, terenski rad trajati oko četiri sedmice, nakon čega će se pristupiti analizi i obradi rezultata, te izradi odgovarajuće dokumentacije.

Riječ je o lokalitetu koji je u stručnoj arheološkoj literaturi definiran kao rimsko naselje epigrafski dokazano kao kolonija, što predstavlja najveći pravni status nekog urbanog naselja u rimskom pravu.

Arheološki je iznimno zanimljiv i prepoznat još u austrougarskom periodu. Prostor općine Ilidža oduvijek je bio predmetom intenzivnih istraživanja koja su se u više navrata nastavila sve do sredine 20. stoljeća. Tada je istraženo šire područje lokaliteta te otkriveno postojanje nekoliko objekata. Među najmonumentalnije spada rimski hospicij - liječilište i vila urbana.

Stručni tim na realizaciji projekta istraživanja činit će bh. i međunarodni eksperti - arheolozi, historičari, arhitekti-konzervatori i historičari umjetnosti, podcrtala je Mujezinović. Stručni voditelj istraživanja bit će istoričar i direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić, koordinatorica projekta Nermina Mujezinović te članica tima arheologinja Ljiljana Jevtić.

Članove međunarodnog tima će, kao stručni voditelj istraživanja, predvoditi Christine Atiyeh sa Univerziteta u Pensilvaniji, dok će ostali članovi biti Mark Alonge s Boston Univerziteta, Christopher Sevara, Elisabeth Nikalsson i Daniel Gillberg sa švedskog Univerziteta Gothenburg, te Scott Atiyeh s Instituta za umjetnost u San Francisku.

Projekt će se u cjelosti finansirati iz granta koji je osigurao Univerzitet u Pensilvaniji, dok će se Zavod naći u ulozi investitora.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090702032

14 comments:

Anonymous said...

a kako to da niko nikad ne obavjesti studente arheologije iz mostara o iskopavanjima u našoj zemlji?! zašto nam moraju kopati strani studenti i praksati se na našim lokalitetima kad imamo svoje?

Pozz iz Mostara

Anonymous said...

nasi su zauzeti iskopavanjem ublehe

Anonymous said...

naravno da nisu, odakle tebi te informacije!!!?

Anonymous said...

Koliko studenata je pokrenulo bilo kakvu JAVNU kampanju da se ubleha zaustavi, svi sute a sutnja je znak odobravanja,
stracni ulazu novce i znaju kako je sve teklo s ublehom i nasom javnoscu:

1. semire samo zovi, kopat cemo ko volovi

2.treba mu dati nek' kopa, bit ce tu nesto

3. pusti budalu neka kopa mozda i nadje nesto

i sada
4. ma ko, jel' ja, ma ja ti ne vjerujem u to, to je za neobrazovane seljake (J**** mu m*** sto nas osramoti)

Anonymous said...

Bravo, ma to sam i ja mislio napisati. Svaka cast!!!!

Anonymous said...

vidis kako svjetske naucne institucije ulazu i novce i trud u pametne stvari, da je i semketovo "otkrice" bilo istinsko otkrice i on bi dobio podrsku, ne bi morao ciganciti po svijetu od emigranata i otimati od nasih penzionera

Anonymous said...

neznam zašto vežete studente sa tim u visokom... ko sve nije pisao peticiju pa na kraju ništa... to je na nekom višem nivou. ja samo želim da stvari što se tiću nauke normalno funkcioniraju, pogotovo što se tiće arheologije i da taj posao rade ljudi koji su kompetentni za to. borimo se za iste stvari, zato nema razloga za napade ;) a mislim da se zna stav studenata i profesora arheologije iz mostara što se tiće visokog, kraljevski grad zar ne?!!!

POZZ

Anonymous said...

nema tu napadanja, ti si pitao zasto niko vas ne pozove a ja ti rekoh zasto:
stranci ulazu novce i znaju kako je sve teklo s ublehom i nasom javnoscu, a oni ulazu novce jer ih mi nemammo, a nemamo ih zato sto su dati za nasu nam milu ublehu, right?

Anonymous said...

Par peticija u ovakvom slucaju nije dosta. Medij treba da bombarduje javnost, najmanje pola godine sa dokazima i objasnjenima da su to samo brda, prirone formacije. Ojasnite narodu geologiju brda, onako kao sto je uradila Irna na svom blogu. Pokazit im da se onli vertikalni "zidovi" od gline mogu formirati po zelji kopaca, itd.

Neregistrirani said...

Hm, super ideja! A da ju predlozis redakcijama novina? Barem onih koje nisu mjesto promocije lika i (ne)djela S.O.? Recimo da Dani ili Oslobodjenje objave feljton "Kako je Semir prodao maglu?".
Pri tome ne zaboravi da se studenti zurnalistike u Sarajevu vec na prvim godinama poducavaju "afirmativnom izvjestavanju" o ublehi.

Anonymous said...

kako se svi usute kad im se predlozi da urade nesto konkretno

Neregistrirani said...

To ti je kao i poziv na proteste, na rusenje vlasti, na izrazavanje nezadovoljstva...to je boljka ove zemlje. Dok je mijenjati svijet za kafanskim stolom i na forumima na netu, svi su za.

Kolega sa Alipasinog said...

Svjetska nauka napokon odaje priznje Osmanagicevim piramidama. Ima cak skrivena referenca na kamene kugle, ko ima zivaca da iscita cijelu diskusiju.

http://www.hallofmaat.com/read.php?1,513038,513038#msg-513038

Neregistrirani said...

Verifikovani na sve strane! :D