Thursday, September 13, 2007

Završena paleontološka istraživanja u Vjetrenici

Paleontološka iskopavanja Vjetrenice završena su kasno sinoć izvlačenjem cjelovitog kostura leoparda, koji od sva četiri izvađena skeleta ima najveću naučnu i muzejsku vrijednost. Kostur je velik, cjelovit i dobro očuvan, i nakon restauracije bit će vrlo dobar i poučan muzejski eksponat, rekao je voditelj istraživanja Kazimir Miculinić.

Na jučerašnjem susretu s novinarima predočeni su krhki i vrlo oštećeni dijelovi kostura izvađeni tokom dvodnevnog istraživanja. Potom su paleontolozi konsiltovali speleologe koji su radili nacrt Vjetrenice i literaturu o nalazu iz 1968. te ponovo ušli, pronašli kostur i izvadili ga. Ostaci kostura nalazili su se uglavnom u najudaljenijim i najteže dostupnim dijelovima Vjetrenice, u kojima se kanali razvijaju u labirinte teško predočive topografskim mapama.

Ukupno su izvađena četiri kostura, od kojih tri pripadaju leopardima, a jedan, najlošije očuvan, medvjedu. Njihova starost, koja će se tačno znati tek nakon laboratorijskih ispitivanja, može se teorijski kretati od više stotina hiljada do nekoliko hiljada godina. Leopardi su nastanjivali Evropu od prije 900.000 godina do posljednjeg ledenog doba, a neki kažu i do povijesnog vremena.U Dinaridima ostaci kostura leoparda nađeni su u špilji Pisana stina u Dalmaciji, Veternici kod Zagreba, Velikoj pećini na Ravnoj gori u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Crvenoj stijeni kod Petrovića u Crnoj Gori. No, jedini je takav cjelovit kostur nađen je u Vjetrenici.

Istraživanja su organizirali novoutemeljeni Centar za karstologiju ANUBiH-a, Zemaljski muzej u Sarajevu i Speleološka udruga Vjetrenica -Popovo polje.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070913012
http://www.vjetrenica.com/index.php?_9=18&_6=6&_22=171

No comments: