Thursday, October 23, 2008

Pored zidina Bijele tabije nađeni temelji Hodidida


Pored zidina Bijele tabije nađeni temelji Hodidida

U sklopu istraživanja na lokalitetu pored zidina Bijele tabije, arheološki tim Muzeja Sarajevo, predvođen višim kustosom Adnanom Muftarevićem, jučer je došao do spektakularnog otkrića - ostataka srednjovjekovnog utvrđenog grada Hodidida!

- Napravili smo jednu sondu pored ulaza u Bijelu tabiju i na dubini od nekoliko metara uspjeli pronaći kamene ostatke koji, najvjerovatnije, predstavljaju temelje kule grada Hodidida. Sve ide u tom pravcu da se radi o tom gradu. Jer, mnogo historičara tvrdilo je da je Hodidid bio upravo ovdje gdje je Bijela tabija. Jedan od njih je Vejsil Čurčić. Na taj način potvrdili bismo njegovu teoriju - rekao je za "Avaz" arheolog Muftarević, najavljujući nastavak ozbiljnih istraživanja.

Potraga za Hodididom se nastavlja i unutar zidina Bijele tabije, gdje se također vrše iskopavanja.

Prema više historijskih izvora, na ovom lokalitetu je nastalo i od njega se počelo širiti današnje Sarajevo, što još izuzetnijim čini ovaj nalaz. To su, također, tvrdili brojni poznati historičari poput Hamdije Kreševljakovića.

Arheolog Muftarević pojašnjava da se često miješaju grad Hodidid i Hodidjed, koji se nalazi prema Palama i izgrađen je nakon dolaska Osmanlija.

Utvrđeni grad

U vrijeme dolaska Osmanlija na prostor BiH, Hodidid je bio jedini utvrđeni grad u Vrhbosni. Prvi put se spominje 1434. godine, kada ga je zauzeo osmanski vojskovođa Barak.


Foto&tekst:http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/mozaik/pored-zidina-bijele-tabije-nadjeni-temelji-hodidida


Arheološki tim Muzeja Sarajeva otkrio je na lokalitetu Bijela tabija u Sarajevu ostatke temelja građevine za koju se pretpostavlja da je dio srednjovjekovnog grada Hodidida, izjavio je danas za Fenu član tima Adnan Muftarević.

Naveo je da su stručnjaci Muzeja Sarajeva na južnoj kuli našli ostatke temelja koji se naslanjaju direktno na stijenu, a na jugoistočnoj kuli je prilikom ranijih istraživanja tim Zemaljskog muzeja naišao na ostatke srednjovjekovne utvrde.

Muftarević ne zna da li će se istraživanja odvijati u tom pravcu.

Ovo otkriće je možda potvrda teorije koju je još 1979. godine Alija Bejtić iznio u tekstu koji je objavila Akademija nauka i umjetnosti BiH da se srednjovjekovni grad, ili srednjovjekovna utvrda Hodid nalazi na Vratniku.

- Ovi ostaci od kula upućuju na to. Ne smijemo tvrditi sto posto, ali sve ide u prilog tome, kazao je Muftarević.

Muftarević, također, upozorava na razliku između gradova Hodid i Hodidjed, koji se u javnosti često miješaju. Ostaci nađeni na Bijeloj tabiji bili bi ostaci srednjovjekovnog Hodidida, a ostaci Hodidjeda, za koji se smatralo da je srednjovjekovni, a koji se nalaze na sastavu Paljanske i Mokranjske Miljacke, ne ukazuju na ništa srednjovjekovno, već da se radi o osmanskoj utvrdi.

-Tvrdimo da je na Bijeloj tabiji postojala srednjovjekovna utvrda, ali bi istraživanja pokazala, naprimjer, da li je razvoj grada krenuo odatle, rekao je Muftarević.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/kultura/otkriveni-ostatci-srednjovjekovnog-grada