Tuesday, September 8, 2009

Pronađeni ostaci kuća starih 6.500 i 7.000 godina

Na osnovu analize keramike koju su arheolozi pronašli na lokalitetu Jagnjilo u selu Zupčići, općina Goražde, jasno je dokazano da su se na ovom lokalitetu susretala dva velika neolitska kulturna kompleksa balkansko-anadolski i jadransko-mediteranski, izjavila je Feni voditeljica stručnog tima arheologinja Zemaljskog muzeja Zilka Kujundžić - Vejzagić.

Od početka arheoloških radova na ovom lokalitetu 24. augusta pronađeni su brojni fragmenti neolitske keramike, obrednog posuđa, žrvnjevi, alatke, jedna posuda za livanje metala, glačane kamene sjekire, utezi za tkalački stan…

Kujundžić-Vejzagić kaže da su ostaci kuća pronađenih na ovom lokalitetu, starih između šest i po i sedam hiljada godina dosta veliki te da će se tačne dimenzije ustanoviti daljnjim istraživanjima. Međutim, po njihovoj konstrukciji već se može reći da imaju oblik karakterističan za neolitsku Vinčansku kultutru.

Kaže da je posebno zanimljivo što su nađeni brojni fragmenti keramike Lisičićke kulture koja je pripadala jadransko-mediteranskom kulturnom kompleksu.

Keramika Vinčanske kulture nađena na ovom lokalitetu, koja je pripadala balkansko-anadolskom kukturnom kompleksu pokazuje jake veze s vinčanskim naseljima u dolini rijeke Morave u Srbiji.

Naselja pronađena na ovom lokalitetu imaju zajedničke elemente s neolitskim naseljima nađenim u Gornjoj Tuzli i Varoši u sjeveroistočnoj Bosni. Osim toga u gornjem sloju otkrivena je jedna latensko-rimska fibula i nešto keramike koja bi mogla pripadati tom periodu, prijelazu iz stare u novu eru.

Predviđeno je da radovi na lokalitetu Jagnjilo traju do 17. septembra, a u njima osim stručnjaka Zemaljskog muzeja učestvuju stručnjaci s Univerziteta u Kilu u Njemačkoj, među kojima su paleobotaničari i geolozi.

Najavljeno je da će tokom dana ovo izuzetno arheološko nalazište posjetiti federalni dopremijer, ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac.

http://www.sarajevo-x.com/kultura/clanak/090908061

Fotografije s nalazista na: http://bhkultura.blogspot.com/2009/09/gorazde-pronaeni-ostaci-kuca-starih.html

39 comments:

Anonymous said...

Eki, sam o sebi i zover se Press, joj tito dragi.

"Osmanagić je JEDINI stručnjak sa Balkana o kome KONSTANTNO PISU svjetski mediji"

a onda

"Kako je otpočeo medijski bojkot projekta istraživanja bosanskih piramida diktiran iz New Yorka i Associated Pressa?"

Bolesnik!

Neregistrirani said...

Pa jos kad vidi da se ministri sad idu slikati u Gorazde... http://www.sarajevo-x.com/kultura/clanak/090908115

Anonymous said...

Otice i on, jer je on JEDINI kopetentan za slikanje, bez njega nista to ne vazi. JEDINI on moze da potvrdi postojanje necega. JEDIO on zna sve, pa cak i bez skole i obrazovanja. JEDINI je on "stucnjak" o komje cijeli svijet pise. JEDINI je on koga slikaju. JEDINI, JEDINI ......
i na kraju ce ispasti JADAN.

Anonymous said...

A sada je jedini koga niko ne spominje, osim Jaše.

Anonymous said...

"Jedini" je malo popazio svog sljedbenika Harisa sa objavljenim uratkom u sekciji "Iz mog ugla"

Jao kakav je to mozdani prdez, obavezno citanje...

Anonymous said...

Neka nam Semke fino na multidisciplinarni metod dokaze ko je dao zabrane o pisanju o njemu. Imena firmi, ludi, njihovih funkcija itd. Takodjer koje su to novinske agencije dobile taj dopis, i da seve to potvrdi kopijama dokumenata. Svi su drugi krivi samo on je JEDINI koji je u pravu i vidi pravu sliku. Narcis!

Anonymous said...

Da li je i Fena dobila "zabranu"? Vidim da već par mjeseci Sabinica ništa ne objavljuje, čak je skinuta i reklama sa njihove stranice. Da nije stvarno došao neki ferman za Semketa?

Anonymous said...

Zamlio bi Sinisu iz Oslobodjenja da nam pokaze cinjenice, kopiju pisma koju su dobili iz "New Yorka"
o zabrani pisanja o Semketu.
Unaprijed hvala.
Cinjenice Semke, cinjenice, ali molim bez koriscenja kristalnih lobanja, foto aparata, raslji itd.

Anonymous said...

Kako to da Jasho nije dobio obavjest is New Yorka, hahahahhah!
Teska zajebancija!

Anonymous said...

A da li je onda Sabina dobila tu naredbu, ona više ništa ne objavluje preko Fene?

Anonymous said...

E sada bi novinari trebali da ga malo pritisnu i traze dokaze o zabrani koja je stigla iz New Yorka. Hajmo novinari, eto vam dobre teme.
Hajmo svi u glas:
Hocemo dokaze, hocemo cinjenice, hocemo kopije zabrane!!!!!

Anonymous said...

Hocemo dokaze!!!!
Hocemo imena!!!!!!!!
Dokaza, dokaze!!!!
Kopije!!!!!

Neregistrirani said...

Koji crni novinari? Oni koji su za porciju cevapa pisali feljtone o njegovom sesirocanstvu? Ne budite smijesni!

Anonymous said...

Ma pusti priču, što nam Sabinica više ništa ne piše?

Neregistrirani said...

Otkud znam, ne radim ja sa Sabinom.

Anonymous said...

A da li je i APWR dobio neku zabranu, i oni se utišali.

Pero said...

A ja mislio da su anonimni blogeri krivi za sve, nije nego foteljasi Zemaljskog muzeja, nije nego Blagoje, nije nego BH Dani.

Odjednom nije nego svekolika zavjera AP i svjetskih medija, nije nego Novi svjetski poredak direktno iz mrskog nam New Yorka.

Koji Krebil!

Anonymous said...

U stvari stvar je jednostavna što se tiče AP-a. Njihova dopisnica iz BiH Aida Čerkez je poludila za piramidama i zasipala AP vijestima o ovom "otkriću". Iz centrale su se malo raspitali i zabranili joj da piše o tome, još 2006. Ali Aida je još bliska piramidiotima i na njihovim je mailing listama.

Anonymous said...

Nekad bilo: septembar 2006.

Generalni direktor Federalne novinske agencije Zehrudin Isaković i glavni i odgovorni urednik Zoran Ilić, primili su danas predsjednika Upravnog odbora Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca Semira Osmanagića i koordinatoricu Fondacije za odnose s domaćim i međunarodnim institucijama Elmu Kovačević.

Razgovarano je o, do sada, otkrivenim dokazima o postojanju piramidalnog kompleksa u Visokom te o budućim projektima Fondacije koji će obuhvatati i formiranje nekoliko novih arheoloških parkova na teritoriji BiH, uključujući i Arheološki park: Bosanskih kamenih kugli.

Zehrudin Isaković je gostima predložio i mogućnost da, u budućnosti, FENA pripremi i objavi monografiju koja bi obrađivala temu intrigantnih kamenih kugli.

Osmanagić je, u toku susreta, zahvalio FENI na profesionalnom medijskom praćenju Projekta Fondacije te izrazio nadu da će se uspješna saradnja nastaviti.

Anonymous said...

Hoce li nam Semke pokazati dokumentaciju koju su novinari dobili iz New Yorka? Koja to organizacija na ovom svijetu se bavi time????? Ko kome moze zabraniti da pise ili ne pise???? Ali eto ima i idiota koji ce u to i povjerovati.
Dosta vise ovih budalastina!
Hocemo dokaze!
Novinari sada je na vas red!

Anonymous said...

A sta je sada? FENA Septembar 2009?

Anonymous said...

Pa to za Fenu stalno pitam, ali niko da odgovori. Kako da je najsemirastiji medij naglo prestao da podržava semirologiju, a čak i izbacio reklamu. Zna li ko šta se dešava??

Anonymous said...

nazovi pa pitaj njih ......

Anonymous said...

Eto jos jedne teme za novinare.
Sta je sa "varanjem do istine"?
Zamolio bi novinare da nam bar preko ovog bloga kazu da li su dobili taj najvjerovatnije nevidljivi dokument o zabrani pisanja. Sigurno ga samo mogu vidti izabrani, koji vibriraju posebnom frekvencijom, a to je Semir. Koje budale u to mogu povjerovati? Eki dosla zabrana iz New Yorka! A da nije mozda dosla iz Saudujske Arabije? Sta mislite o tome? Da se zastiti narod BiH o daljem provaljivanju.

Anonymous said...

Kako misliš koje budale mogu povjerovati u to? Pa eto Jašo je povjerovao i onaj magarac sa portala 24 sata.

Anonymous said...

Ma ja, njih dvojica nisu bodila ono spektakularno pismo iz Saudijske Arabije, pardon New Yorka.

Anonymous said...

Toliko ste nesigurni u sebe i bojite se Semira da se bolesno samo njime bavite, kako bi dokazali da ste u pravu. Bas ste Jadnici!

Anonymous said...

Pa kad smo mi bolesni, daj nam ta tajna pisma o zabrani pa da se sami uvjerimo. Evo, ja ću prvi javno izaći i podržati Semira ako ta pisma o zabrani postoje.

Anonymous said...

Evo, ako želi, neregistrirani da ovo objavi kao poseban post. Ovo je nacrt nerealiziranog ugovora piramidiota i Hayata za ovu godinu. Valjda su i u Hayatu ošli pameti.


PRIJEDLOG

O POSLOVNOJ SARADNJI
IZMEĐU

FONDACIJE "ARHEOLOŠKI PARK: BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA"

I

NTV HAYAT


Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" (u daljem tekstu Fondacija APBPS) i NTV Hayat (u daljem tekstu Hayat) su saglasni o slijedećem:



- Hayat će biti generalni medijski sponzor projekta istraživanja "Bosanske doline piramida" u periodu april 2009 - septembar 2009

- Hayat će snimiti i emitirati 25-o minutne emisije pod naslovom "MISTERIJE BOSANSKE DOLINE PIRAMIDA"

- Emisije će biti emitirane u večernjem terminu (između 18.00 - 23.00 sati) s reprizom u jutarnjem terminu

- Prva emisija će se snimiti 18. aprila 2009. na otvaranju nove arheološke sezone prilikom koje će se održati cjelodnevna kulturno-zabavna manifestacija "Srcem za piramide" u Visokom

- Bit će emitovano 12 emisija i to svakih 14 dana (18.04.2009. - 19.09.2009.)

Fondacija će blagovremeno obavjestiti producente Hayata o gostovanju uglednih svjetskih naučnika i istraživača, novim otkrićima na arheološkim lokacijama, rezultatima radiokarbonskog datiranja, posjetama organizovanih turističkih grupa i ostalim događajima od šireg medijskog interesa.

Pero said...

"Toliko ste nesigurni u sebe i bojite se Semira da se bolesno samo njime bavite, kako bi dokazali da ste u pravu. Bas ste Jadnici!"

Svemirka se bas svi boje, pocevsi od anonimnih blogera, foteljasa Zemaljskog muzeja, Vuka iz BH Dana, Blagoja iz Hajdelberga, kukavicke agencije Associated Press, Masona iz New Yorka, doseljenika sa Plejada u letecim tanjurima sa Mjeseca uslikanih mobilnim telefonom iznad Visocice dok su rasljama mjerili vibracije runsklog pisma zabiljezenog na dvostranom stopalu i troglavom zmaju, dok su otkotrljavali stecke - megalite i rusili zidine Starog grada, od kojeg ionako nije nista ostalo.

Ma nek si ti hrabar i Jaso iz visoko.co.ba, jedine budale sto jos uvijek puse ludjakovu pricu o opravdanosti "varanja do istine".

Anonymous said...

Eto ugovor sa Hayatom istekao, FENA ga skinula sa sajta, ......!

Anonymous said...

Samo hrabri Jašo odolijeva svjetskoj zavjeri.

Anonymous said...

"Toliko ste nesigurni u sebe i bojite se Semira da se bolesno samo njime bavite, kako bi dokazali da ste u pravu. Bas ste Jadnici!"

Povijest je pokazala da se takve budale i treba bojati, jer nikad ne znas sto takva budala moze napraviti, a pogotovu kad takva budala ima jos budalastije sljedbenike. Treba sve uciniti te zaustaviti tu budalu, jer takvima nista nije sveto. Da se normalni ljudi nisu prepali te budale, on bi do sada vec uzorao cijelu Bosnu i potrosio (+)desetogodisnji drzavni budjet

Anonymous said...

Jašo, svjetski stub borbe protiv zavjere imperijalista koji ne daju da je Visoko kolijevka civilizacije.

Pero said...

Samo se vi rugajte, ali kad otkrijemo kosti Djenerala Draze Mihjlovica u KTK tunelu usred mraka, drugu cete pricu pricat.

Anonymous said...

Evo se sad Jašo popravlja, kritika djeluje.

Pero said...

Karikaturi Jasi uopste nije stalo do istinitog informisanja, nego do kontraverze, e ne bi li povecao broj posjeta na v.c.ba.

Tip je ludjak, bas kao i Svemirko.

lea said...

Gle “cuda”, na engleskoj verziji FENA-ine stranice jos uvijek stoji reklama Fondacije

http://www.fena.ba/Public2_En/Default.aspx

Neregistrirani said...

A vidi sto FENA pokriva sve ove posjete politicara "foteljaskim" nalazistima.