Friday, October 5, 2007

Nadje li se sta, Fondacijo?

Okolište: Otkrivene rijetka neolitska keramika i figurine iz prahistorije



Stručni tim Zemaljskog muzeja predvođen mr. Zilkom Kujundžić-Vejzagić pronašao je na lokalitetu Okolište kod Visokog nalaze bojene keramike čuvene neolitske butmirske kulture i ljudske figurine izuzetne vrijednosti.

Kako je Kujundžić-Vejzagić izjavila danas Feni, nalaz bojene keramike starosti oko 6.000 godina je izuzetno rijedak, budući da boja u zemlji vremenom spadne. Nađeni su ostaci veoma lijepe bojene keramike ukrašene spiralama, s bojenim poljima.

- Zahvaljujući ovim nalazima, utvrđeno je da je keramika koja je pripadala čuvenoj butmirskoj kulturi bila bojena, najčešće crvenom i bijelom bojom. Bijela boja je bila inkulsirana u sam ukras, dok je crvena služila za bojenje površine između dekoracija, navela je Kujundžić-Vejzagić.

Pored keramike nađeno je nekoliko ljudskih prahistorijskih figurina, čija je starost procijenjena na oko 4.500 godina, od kojih su neke bile aplicirane na rubove posuda, te glava jedne figurine tipične za rani neolit. Radi se o ljudskom liku okrenutom prema nebu, u stavu molitve.

Kujundžić-Vejzagić dalje navodi da su također pronađeni tragovi najstarije kulture na ovom prostoru - starčevačke kulture i kakanjske kulture, koja je zapravo baza ovog lokaliteta.

Otkriveni su i tragovi kuća, poluzemunica kakve su karakteristične za starčevačku i kakanjsku kulturu.

Radovi na ovom lokalitetu traju već pet godina, a Okolište se smatra jednim od najznačajnijih neolitskih nalazišta u Evropi. Danas se završavaju radovi predviđeni za ovu godinu.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/071005036
foto: dnevniavaz.ba

9 comments:

Anonymous said...

Genijalno!

Neregistrirani said...

Da!
Cuj, za foteljase koji ne rade nista nego trose budzetske pare na ispijanje kabinetskih kafica, ova moja rubrika "foteljasi" raste li raste! :D

Anonymous said...

Ih, sada kada Semki poruci da podrzava iskopavanja, ali da se sve to i njemu treba staviti na raspolaganje da prouci!!!

Neregistrirani said...

I da pozove vlasti da to finansijski podrze, pa im on moze pricuvati pare do nastavka radova! :D

Buaka said...

Ma bezveze, nigdje zmaja na vidiku samo naka spirala. A o stopi i tocku da ne govorim. Bili su definitivno nazadniji od prailira jer nisu ni tocka imali...

Anonymous said...

Ima li šta po pitanju one prijave policiji, zna li neko? Ujeo vuk magare, na tome će se i završiti, pretpostavljam?

Anonymous said...

Ma to bi on odradio sa "samofinansiranjem" i izlaganjem "artefakata" ispod tezge, naravno ujedinio bi i sve patriotske snage!
Dobro mozda bi dosta toga izgubio u putu jer on je malcice "rastresen"!

Anonymous said...

Bas se nema sta reci! Jedni rade drugi glade!

Neregistrirani said...

Ne bi me cudilo da nema nista. Moze li se to kako provjeriti, "fercera" li u visockom mup-u onaj famozni zakon o pristupu informacijama...makar i ne dali bilo kakvu informaciju o imenima, jer to ne smiju dok/ako traje istraga, oni mogu reci jeste ili nije podnesena prijava.