Friday, September 14, 2007

Okolište - opet

Nakon dvije sedmice od nastavka radova na jednom od najznačajnijih neolitskih arheoloških lokaliteta u Evropi Okolištu, na području općine Visoko, stručni tim Zemaljskog muzeja došao je do niza izuzetno interesantnih otkrića. Naučni magazin Science uvrstio je Okolište među jedno od najznačajnijih nalazišta u Evropi.

Mr. Zilka Kujundžić-Vejzagić, koja predvodi stručni tim Zemaljskog muzeja, danas je izjavila za Agenciju FENA, da su u toku radovi na jednoj sondi u kojoj su nađeni ostaci neolitske kulture "Butmir I", koja je veoma značajna za prijelaz iz srednjeg ka mlađem neolitu.

Sloj je izuzetno bogat keramičkim proizvodima s veoma interesantnim ukrasnim dekoracijama na keramici, a pored toga nađen je niz primjeraka drugog materijala - od glačanih sjekira do noževa od kvarca.

"Sada smo na pragu najinteresantnijih otkrića, što će se možda dogoditi u naredne dvije sedmice", najavila je Kujundžić-Vejzagić.

Uporedo s istraživanjem, materijal se obrađuje na licu mjestu, u čemu osim bh. stručnjaka učestvuju i njemački studenti.

Radovi na lokalitetu Okolište traju već pet godina, a prema rezultatima istraživanja u ovom naselju u doba neolita moglo je živjeti čak 3.000 ljudi. Starost naselja je, na osnovu analize C14, procijenjena na 4.700 do 4.500 prije nove ere.

"Pretpostavlja se da je na ovom lokalitetu moglo živjeti toliko ljudi upravo zbog veličine naselja, gustine kuća koje su tu otkrivene geomagnetskom prospekcijom, navela je Kujundžić-Vejzagić", dodajući kako se ova metoda ipak nije mogla svugdje upotrijebiti jer se dio neolitskog naselja sada nalazi pod savremenim kućama, što su potvrdili i stanovnici koji su nailazili na ostatke neolitskih kuća i keramike prilikom kopanja temelja.

Prema materijalu koji je pronađen do sada, ogromna proizvodnja pokretnog arheološkog materijala i broj kuća otkrivenih geomagnetskim snimanjem govori o jednom velikom neolitskom naselju, zasigurno najvećem do sada otkrivenim u BiH.

O životu naselja ima mnogo zanimljivih podataka. Naselje je bilo dobro organizirano, nije bilo otvorenog tipa nego zaštićeno čak i s pet zaštitnih rovova.

To su bili rovovi koji su se ukopavali, a između njih su se postavljale drvene palisade. Ti rovovi su također štitili od poplava, a poplave su karakteristične za ovo područje i danas, dok se naselje nalazi uz samu obalu rijeke Bosne. Da bi se takvi rovovi mogli izgradi, to društvo je zaista moralo biti organizirano. Te visoke palisade i rovovi također su štitile naselje od napada divljih životinja.

Unutar naselja postoje grupe kuća, ali se još ne može reći da li su bile porodične kuće ili ne.

Kujundžić-Vejzagić naglašava da pred stručnim timom predstoji dug proces rada, a tek nakon kabinetskog rada na analizi keramike moći će se vidjeti kakva je podjela postojala unutar jednog naselja i to u sloju mlađeg neolita, dok se za sada neće ići u dublje slojeve.

Iako se arheološki radovi na lokalitetu Okolišta izvode već pet godina, a najugledniji svjetski magazin za nauku "Science" ih je prošle godine proglasio za jedne od najznačajnih u Evropi, nijedna domaća institucija nije do sada finansijski pomogla ovaj projekt već ih finansira isključivo Njemački arheološki institut.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070914027

Dodatno citanje: http://www.vjesnik.hr/html/2007/08/17/Clanak.asp?r=tem&c=3

3 comments:

Anonymous said...

Uh, danas Semketu sigurno nije lako. Možemo očekivati neko samotješenje novim spektakularnim probojem u KTK tunelima. Možda bude osovina od onog točka historije. U dijelovima, naravno.

Anonymous said...

ŠTA SAM TI REKLA:

http://piramidasunca.ba/ba/index.php?option=com_content&task=view&id=1265&Itemid=26

Neregistrirani said...

Nevjerovatno. Panika, panika...