Monday, August 24, 2009

Otkriveni stubovi iz rimskog perioda

ZVORNIK ­- Kada je porodica Jokić namjerila da sagradi objekat na zemljištu u Ceru, nisu ni slutili da će naići na otkriće koje, ubrzo će se pokazati, predstavlja površinski kop rimskog kamenoloma površine oko 400 kvadrata.

Ovih dana pronađeno je šest kamenih stubova iz rimskog perioda, a istraživanja obavljaju direktor Muzeja Semberije Mirko Babić i profesor Filozofskog fakulteta u Ljubljani Bojan Đurić.
- Planirali smo da u ovoj kampanji, koja traje deset dana, završimo čišćenje. U jednom lokusu postoje četiri nivoa ekstrahovanja kamena, naišli smo na šest dobro dokumentovanih rimskih stubova koji su u fazi poluproizvoda, kao i bezbroj mjesta gdje su vađeni sarkofazi, dugi i manji kameni spomenici i slično - rekao je Babić.

Babić i Đurić prošle godine javnosti su predstavili pećinu u kojoj je rimski kamenolom iz perioda od 1. do 5. vijeka nove ere, a minulog vikenda su predstavili površinski kop 300 metara zapadno od ulaza u pećinu, koji je jedini na ovim prostorima dokumentovan rimski kamenolom.

- Rimski kamenolom na prostoru mjesne zajednice Cer je veliki kompleks i čini ga nekoliko kamenoloma na dva odvojena brda, Ostjenak i Bandjera. Pećina ima desetak galerija dugih i stotine metara, gdje se vidi bezbroj rimskih radova, a sa stropa vise nedovršeni rimski sarkofazi. U njoj je postojalo i rimsko pećinsko svetilište posvećeno bogu Mitrasu - rekao je Babić.

On je dodao da će se ove godine raditi otvoreni kop, koji ima dvije odvojene lokacije, odakle su Rimljani vadili kamene spomenike.

Babić je istakao da od stava lokalne zajednice zavisi da li će lokalitet biti predložen za otkup i postati jedan od objekata koji se može koristiti za razvoj turizma.

- Tri godine sarađujemo na ovom projektu, a na simpozijumu u Španiji prof. Đurić je došao do saznanja da je ovo najveći i najbolje očuvan spomenik jamskog tipa rimskih kamenih spomenika u Evropi - istakao je Babić.

Na otvorenom kopu profesionalnu praksu obavlja sedam studenata iz Ljubljane. Prema Đurićevim riječima, trenuto su u fazi čišćenja, odnosno iskopavanja, a na kraju dolazi faza dokumentacije.

Tvrđava i pećina

- Zvornik ima sreće da posjeduje dva izuzetna spomenika kulture. To su jedna od najbolje sačuvanih i najljepših srednjovjekovnih tvrđava, sa ogromnom visinskom razlikom od donjeg do gornjeg grada, i ova pećina sa rimskim kamenolomom. Srećna je okolnost što i u susjednom Malom Zvorniku ima pećina tzv. Kraljev grad pod zemljom, gdje je bila kraljeva rezidencija u slučaju rata i takođe je atraktivna jer ima i malu crkvu i niz drugih galerija i prostorija - rekao je Babić.

http://www.glassrpske.com/vijest/5/krozrs/26827/lat/Otkriveni-stubovi-iz-rimskog-perioda.html

http://www.bitno.ba/vijesti/kultura/novo-europsko-cudo-u-zvorniku

No comments: