Wednesday, November 14, 2007

Završeni podvodni arheološki radovi

Stručni tim mr. Snježane Vasilj završava podvodne arheološke radove na lokalitetu Desilo u Hutovom blatu, gdje su pronađeni ostaci prvih ikada otkrivenih ilirskih brodova, starih 2.200 godina...

Mr. Vasilj je izjavila da je tokom 10-dnevnih radova obavljeno djelomično istraživanje jednog broda te da su iz vode izvađeni velika količina fragmenata amfora, oko 200 čepova amfora, izuzetno očuvana metalna sjekira za koju se smatra da je starija od brodova, ostaci domaće ilirske keramike, a izvršena su podvodna geodetska snimanja i napravljena je zaštitna metalna mreža.

Ona je najavila da će naredni zadatak njenog tima biti izrada crteža brodova na osnovu urađenih podvodnih snimaka kako bi se rekonstruisao izgled brodova.

Ove radove su pomogli Ronilački klub Neretva iz Mostara i Hrvatski restauracijski zavod - Odjel za podvodnu arheologiju, a finansiralo ih je Federalno ministarstvo kulture i sporta. Mr. Vasilj nastavak radova najavljuje krajem zime.

Mr. Vasilj je dobila poziv da predstavlja BiH na međunarodnom arheološkom skupu koji će se održati krajem ovog mjeseca u Medulinu, gdje će prezentirati rezultate radova u Hutovom blatu.


http://www.dnevniavaz.ba/kultura/kulturno-naslijee/zavrseni-podvodni-arheoloski-radovi



Hoce li se guru prijaviti za Medulin i konacno predstaviti svoje "pronalaske" strucnjacima? Mozda nece stici od priprema za put u Tuzi. Ili ce mu opet biti kriv Govedarica sto nije pozvan na vrijeme?

3 comments:

Anonymous said...

E, ljudi gdje ste ja sam vec napunio 200 vreca sa pjeskom!

Neregistrirani said...

Taman ti napisah pitanje na tvom blogu, ima li mailova, prijetnji?

Imam ja nesto betonskih blokova i dasaka, da ponesem? ;)

Anonymous said...

To su vec rekli u vise mail-ova, a ako poneses betonske blokove cas posla je to pretvoriti u rukom polagane megalite, pa ih necemo moci istjerati iz Muzeja. Tek tada bi na povrsinu isplivala zavjera... A nekako su i bolje vrece pjeska to su nas naucili fasisti cijeg vodju tako ljube iz KvakvaMundi!