Friday, August 28, 2009

Kamen služio za izradu ukrasnih stubova i sarkofaga

Nakon otkrivanja i istraživanja podzemnog rudnika kamena iz perioda od prvog do petog stoljeća nove ere na lokaciji Sige Dardagani u zvorničkoj mjesnoj zajednici Cer, 300 metara zapadno pronađen je i veliki kamenolom otkrivenog tipa iz istog, rimskog perioda.

- Na lokaciji Ostjenak otkriven je veliki kamenolom iz rimskog perioda iz koga je vađen kamen za izradu ukrasnih stubova, sarkofaga i slične namjene. Istraživanja vrše studenti iz Ljubljane, a tu su i arheolozi iz Bijeljine i Beograda -kaže Mirko Babić, direktor Muzeja Semberije, iz Bijeljine.

Bojan Đurić, profesor Filozofskog fakulteta, grupa za arheologiju, iz Ljubljane impresioniran je veličinom otkrivenog kamenoloma i stepenom njegove sačuvanosti.

Na vlastima opštine Zvornik je da nakon završetka istraživanja odluči šta dalje, prije svega da li će otkupiti zemljište na kome se rudnik nalazi jer je sada u privatnom vlasništvu, kako bi se mogao staviti u naučno -turističke svrhe.

- Utoliko više jer u blizini ovog otvorenog kamenoloma postoji i rudnik kamena iz istog perioda, koji je najveći i najbolje očuvan rimski spomenik jamskog tipa u Evropi -napominje Babić.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/panorame/kamen-sluzio-za-izradu-ukrasnih-stubova-i-sarkofaga

No comments: