Monday, November 12, 2007

Amfore iz Hutovog blata nemoguće prebrojati!

Količina fragmenata amfora, koje su bile teret jednog od dva broda nađena u Hutovom blatu, tolika je da ih je za sada nemoguće prebrojati, izjavila je za Agenciju "FENA" voditeljica stručnog tima mr. Snježana Vasilj...

Mr. Vasilj je navela da je od nastavka podvodnih arheoloških radova na lokalitetu Desilo, gdje su u martu pronađena dva prva ikad otkrivena ilirska broda, stara 2.200 godina, iz vode također izvađeno 150 čepova amfora sa žigovima radionica.

Posebno je istaknula da je s dubine od 6,9 metara izvađena izvrsno očuvana željezna sjekira, a ovaj nalaz je ocijenila "fenomenalnim".

Sjekira je nađena uz rebra jednog broda, zajedno s fragmentima keramike s neke fine strukture. Članovi stručnog tima misle da ova sjekira nije bila teret brodova nego da je starija od njih i da je ilirskog porijekla.

Podvodni arheološki radovi u Hutovom blatu, u kojima učestvuju i ronioci Ronilačkog kluba "Neretva" iz Mostara te eksperti Hrvatskog restauracijskog zavoda - Odsjek za podvodnu arheologiju trajat će do srijede, a finansira ih Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Avaz

1 comment:

Anonymous said...

hoce li se iko na bilo kojem od BH TV kanala sjetiti da napravi malo bolju emisiju o tim brodovima?

kad mogu slati Semira i Baftu oko bijela svijeta, sto ne mogu malo podjoniti, recimo Time Team:

http://www.channel4.com/history/microsites/T/timeteam/

ovo bi ih sigurno manje kostalo, a radnja se desava u komsiluku. interest za arheologiju u BH ocito postoji.

P.S. bas odgledah emisiju o Pict-ima:
http://www.channel4.com/history/microsites/T/timeteam/snapshot_picts.html

Sesira i buldozera ne manjka ni kod njih.