Wednesday, September 26, 2007

Arheološka istraživanja u Srebrenici

Foteljasi...

Avaz pise o arheoloskim istrazivanjima u Srebrenici:

"Već 15 dana traju arheološka istraživanja na nekoliko lokacija u Srebrenici. Tim stručnjaka koje predvodi Mirko Babić istražuje rimski rudarski kop u neposrednoj blizini naselja Ćumavići. Prilaz je očišćen i turisti već sada mogu obići ovo mjesto, pa i ući u rudarska okna. Narednih dana počet konzerviranje donje tvrđave Starog grada Srebrenika.

Ipak, prema Babićevim riječima, najznačajnije otkriće je utvrđenje koje se nalazi na putu prema naselju Pribićevac i koje krije dosta eksponata te će biti uvršteno u turističku ponudu.

- To je jedna vrsta velikaškog zamka sa dvorom. Ustanovili smo tri potpuno odvojene arhitektonske cjeline iz 14. vijeka - kaže Babić.

Zamak je srušen početkom 15. stoljeća, a na njegovom mjestu podignut je dvorac sa dvije kule.

- Na osnovu historijskih podataka, ustanovili smo da su Srebrenica i ovo utvrđenje četiri puta paljeni i zauzimani - kaže Babić."

To bas i nije neka velika novost , jer radovi traju vec neko vrijeme.

I mozete misliti, koriste bager! Doduse ne tako novi i lijepi kakav Fondacija ima, ali izgleda kao da jos moze da radi. Kod Stultitie, u komentarima, neki nadobudni anonimac povika "sluzbeni arheologija u BH sa bagerom!". Da. I? Bager u arheologiji nije nepoznanica. Nije problem u bageru, nego u tome ko njime radi i sta i kako njime radi.

Literatura:

http://www.pastperfect.info/archaeology/how2dig.html

http://www.spoilheap.co.uk/archintr.htm

Za one koji po raznoraznim forumima vriste kako je i "Zilka" koristila bager, evo podatak da nije nimalo neobicno da se nalaziste zatrpa, jer zemlja najbolje (i najjeftinije) konzervira. Razlika je "samo" u tome da je Zilkin tim znao gdje da kopa, jer su imali nalaze njemackog instituta.

http://www.dainst.org/index.php?id=930&sessionLanguage=en

http://www.uni-kiel.de/ufg/projekte_ug/Okoliste/okoliste.htm

A, eto, ne znam zasto naivno vjerujem da bi i ovi foteljasi u Srebrenici mogli znati sta im je ciniti s tim bagerom. Ipak oni zuljaju taj isti kabinetski namjestaj sa Zilkom i rajom!

1 comment:

Anonymous said...

Eeee, Neregistrirani, ono ti je bio jedan piramidiotski Kalimero! To je nepravda! Kako mogu oni foteljaši koristit bager, a naša inženjerka građevine nije smjela!

Da podsjetim na izjavu dotične Višnje Dobrić koju je dala u obrazloženju upotrebe bagera na Plješevici (vidi moju arhivu, septembar 2006):

"...mi građevinari na gradilištu prvo krenemo bagerima, a onda ako se nešto pojavi zovemo arheologe."

Znači, na Plješevici je lokalitet tretiran kao gradilište, a arheolozi se zovu ako se naiđe na nešto, znači, nikad.

U Srebrenici se lokalitet tretira kao arheološki, a arheolog stoji sa strane i nadgleda radove.

Simple as that.

Ali vriskaće oni još. :-)