Wednesday, July 16, 2008

Je li dosta vise, foteljasi?

Pronađena skulptura stara 6.500 godina

Međunarodni arheološki tim eksperata Prahistorijskog instituta iz Beča i Muzeja Istočne Bosne iz Tuzle pronašao je na lokalitetu Gornje Tuzle malu keramičku skulpturu sa ljudskim likom staru više od 6.500 godina, izjavila je danas za Fenu kustosica Zemaljskog muzeja Zilka Kujundžić-Vejzagić, koja je uključena u ovaj projekt kao ekspert za prahistoriju.

Kujundžić-Vejzagić kaže da ovaj nalaz pripada vinčanskoj kulturi iz perioda 4.700. - 4.500. godine prje nove ere, te da se "radi o značajnom nalazu na koji se ne nailazi svaki dan".

Ona je navela da su istraživanja u Gornjoj Tuzli planska. Već prošle godine istraživalo se na ovom lokalitetu. To su bili manji sondažni radovi, a i tada su bili uključeni stručnjaci Prahistorijskog instituta iz Beča.

Sredstva za projekt je osigurala Općina Tuzla, dok finansijsku podršku daje i Institut iz Beča, budući da se u Beču rade skupe analize savremenim metodama.

Kujundžić-Vejzagić je istaknula da su arheolozi prošle godine naišli na značajan kulturni sloj, tzv. Vinča C, i na osnovu analize C14 utvrđeno je da sloj potiče iz perioda 4.700. - 4500. godine prije nove ere.

Projekt će biti dugoročan, odnosno iskopavanja će se vršiti godinama, a arheolozi pokušavaju naći prostor unutar savremenog naselja Gornje Tuzle. To je, kaže Kujundžić-Vejzagić, prilično teško jer se radi između kuća, u baštama...

- Traži se što veći prostor kako bi došli do što egzaktnijih podataka o ovom naselju, rekla je ona.

Osnovni naučni cilj projekta je apsolutno datiranje, te određivanje kada je došlo do prelaza između kasnog neolita i ranog bakarnog doba, te da li je postojala neka kultura starija od starčevačke, koja je na ovom lokalitetu utvrđena još prilikom ranijih istraživanja, što bi potvrdilo da je ovdje postojalo naselje i prije dolaska starčevačke kulture koja je došla iz Podunavlja.

Kujundžić-Vejzagić je na kraju rekla da je pomoć stručnjaka iz Beča veoma korisna za arheologiju u BiH, jer će mladi bh. stručnjaci uz njih steći veliku praksu, a neki od njih će vjerovatno ići na edukaciju i praksu u Austriju.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080716022

1 comment:

Anonymous said...

Šta sam ti rekao, da ćeš morati učiniti nešto s tom rubrikom foteljaši. Pripremi prostora još i za sutra.

bh kult