Wednesday, April 9, 2008

Arheološki radovi na Starom gradu Bužim



Stručni arheološki tim Zemaljskog muzeja, u saradnji s ekspertima s Univerziteta Newcastle, Engleska, počeli su s istraživačkim radovima na lokalitetu Starog grada Bužim, koji se nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH.

Šef tima Zemaljskog muzeja arheolog Mirsad Sijarić izjavio je danas Feni da je cilj ove faze radova da se izvrše arheološka ispitivanja i pripremi teren za početak restauratorskih i konzervatorskih radova.

Ova faza će trajati oko mjesec dana, ali će radovi na Starom gradu Bužim ukupno trajati tri do četiri godine.

Sijarić je istaknuo da je Stari grad Bužim zanimljiv jer se kroz povijest više puta smjenjivala vlast koja ga je držala i bio je korišten sve do 19. stoljeća.

Stari grad Bužim se prvi put spominje u pisanim izvorima u 14. stoljeću, ali se pretpostavlja da je osnovan u 12. ili 13. stoljeću i nije bio u sastavu srednjovjekovne bosanske države.

- Stari grad Bužim predstavlja jedan od najboljih primjera srednjovjekovnog i ranoosmanskog utvrđenja na području BiH, ali je ujedno i jedan od najugorženijih spomenika kulture, kazao je Sijarić.

Radove na Starom gradu Bužim finansira Vlada Federacije BiH putem Ministarstva kulture i sporta i Ministarstva prostornog uređenja.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080409032

Vise o Starom gradu Buzim: http://www.aneks8komisija.com.ba/main.php?mod=spomenici&extra=Odluke&action=view&lang=1&id=1333

3 comments:

Anonymous said...

nevjerojatno da se razmišlja o financiranju projekta za koji se ne zna da li predstavlja nalazište pored tako puno slučajeva gdje doista postoje nalazi i spomenici koji vape za restauracijom i spašavanjem.

Neregistrirani said...

Znas sta je jos nevjerovatno? Da je glavni medijski sponzor cirkusa koji ce se odrzati u subotu javna, drzavna (OK, entitetska), televizija! Da ne povjerujes!

http://video.google.com/videoplay?docid=-5715960362226996220

Anonymous said...

прочитајте цео блог прилично добро