Sunday, July 13, 2008

Otkopan bastion iz srednjeg vijeka


Zvornik: Otkopan bastion iz srednjeg vijeka

Šestočlana ekipa, na čelu sa arheologom Mirkom Babićem, direktorom Muzeja Semberije iz Bijeljine, otkrila je nove objekte iz srednjeg vijeka u donjem gradu zvorničke tvrđave, javio je dopisnik Agencije ONASA.

Prema riječima Rajka Avramovića, dugogodišnjeg kustosa Muzejske zbirke iz Zvornika, prilikom arheoloških istraživanja i sređivanja starog grada Zvornika na litici ispod barutane iz austrougarskog perioda pronađeni su temelji i ostaci zidova iz srednjeg vijeka.

''Po strukturi izgradnje zidova i maltera može se zaključiti da je to bastion iz srednjeg vijeka koji je služio za odbranu od neprijatelja. Bastion dijelom leži pod pod austrougarskom barutanom, veličine je 10x8 metara, i potrebno je produžiti sa iskopavanjem kako bi mogli ustanoviti njegovu stvarnu veličinu i utvrditi da li je iz doba srednjevjekovne bosanske države ili osmanskog perioda'', kazao je Avramović.

"Istraživanje je urađeno zahvaljujući Ministarstvu za prosvjetu i kulturu RS i Opštini Zvornik, koji su izdvojili po 5.000 KM, ali trebalo bi izdvojiti još oko 20.000 KM da se završe arheološka istraživanja i osposobi staza koja povezuje donji, srednji i gornji dio tvrđave", kazao je Avramović, dodajući da bi trebalo znatno više sredstava da se tvrđava konzervira i rekonstruiše, te otvori za turističke i kulturne manifestacije.

5 comments:

Anonymous said...

Joj ovih foteljaških arheologa, samo sjede u svojim toplim kancelarijama....

Anonymous said...

Ne znam šta ćeš uskoro sa onom rubrikom "Foteljaši". Toliko se toga nakupilo da ćeš morati ili redizajnirati blog ili otvoriti novi!

bhkult

Neregistrirani said...

Mozda da promijenim naziv bloga i posvetim ga tim lijenim kabinetskim stvorovima koji nikako da se late lopate?!

Anonymous said...

A morat ćeš dopunjavati rubriku i u narednih par dana! Nađi prostora!

bhkult

Neregistrirani said...

Samo ti pisi i slikaj, mjesta ima.