Saturday, June 21, 2008

Pronađena reljefna ploča sa ćiriličnim natpisom

Tokom uklanjanja vegetacije na gradinama srednjovjekovnog grada Visoki na vrhu Visočice, pred početak arheoloških istraživanja, radnici "Gradskih grobalja" naišli su na reljefnu ploču tešku desetine kilograma. O pronalasku vrijednog artefakta obaviješten je Zavod za zaštitu spomenika FBiH.

- Odvaljujući panj sa donjeg bedema koji okružuje tvrđavu, radnici su pronašli ploču. Izrađena je od mekog lokalnog pločastog kamena, duga oko 70 centimetara. Na njoj je plitko urezana dupla svastika i dio nekog, vjerovatno, ćiriličnog natpisa - istakla je arheolog Lidija Fekeža.

Ploča i još jedan dio obrađenog kamenog točka prebačeni su u prostorije Zavičajnog muzeja u Visokom, gdje će biti obavljen detaljniji pregled i dešifriranje natpisa.

Skidanjem zelenila, detaljnim iskorjenjavanjem obimne vegetacije sa vrha Visočice, konačno se dobija slika nekadašnjeg izgleda lokaliteta iz perioda srednjovjekovne Bosne.

- Ovo je treći nalaz sa istog lokaliteta. Kamena vrata sa dovratnikom pronađena su 1993. i na njima se nalazi tekst na bosančici i prikaz starih Bošnjana sa perjanicama, štitom i kopljem, a prošle godine pronašli smo kamen na kojem se jasno vide riječi "ase pisao". Mi u Zavičajnom muzeju oduševljeni smo odvijanjem događaja na Starom gradu. Nadamo se da će biti još pronalazaka od 1. jula, kada i zvanično počinju arheološka istraživanja - dodaje Senad J. Hodović, direktor Zavičajnog muzeja.


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/panorame/pronadjena-reljefna-ploca-sa-cirilicnim-natpisom

No comments: