Saturday, August 18, 2007

Drevni prikazi u kanjonu rijeke Bijele

Pronađeni drevni likovni prikazi u kanjonu rijeke Bijele

U kanjonu rijeke Bijele, na lokalitetu Potpisi, općina Trnovo FBiH, stručni tim Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu pod vodstvom prof. dr. Envera Imamovića otkrio je drevne likovne prikaze koji su do sada bili potpuno nepoznati naučnoj javnosti.

Snimanje lokaliteta je završeno u srijedu, a član tima dr. Salmedin Mesihović je danas izjavio za Agenciju Fena da se likovni prikazi nalaze duž čitave jedne visoke stijene.Prema njegovim riječima, neki su vanredno lijepi, precizni i jasno vidljivi. Međutim, jedan dio stijene se odronio i ti ostaci se nalaze između toka rijeke i stijene.Likovni prikazi su uglavnom shematizirani i tek će detaljnija istraživanja dati precizne odgovore na pitanja o njihovoj starosti, razlozima nastanka, svrsi postojanja i njihovim tvorcima.

Dr. Mesihović kaže da se na osnovu preliminarnog uvida u prikaze sigurno može tvrditi da nisu mlađi od srednjeg vijeka, te da postoje indicije da su možda iz prapovijesti zbog načina na koji su shematizirani.On posebno ističe zanimljiv shematizirani prikaz čovjeka, te kukastog križa karakterističnog za mnoge stare kulture.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070518027

No comments: