Friday, September 21, 2007

At Mejdan

Opet foteljasi nista ne rade...


Na At Mejdanu pronađeni tragovi paljevine princa Eugena Savojskog

Nastavljajući radove na arheološkom lokalitetu At Mejdan u Sarajevu, stručni timovi Muzeja Sarajeva i Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu došli su do nalaza koji upućuju da je Bakr-babina džamija koja se nalazila na ovom lokalitetu tri puta spaljivana, rušena i ponovo građena, izjavio je danas za Agenciju FENA Mirsad Avdić.

Prema njegovim riječima, sa sigurnošću je utvrđeno da je drugu paljevinu prouzrokovao princ Eugen Savojski, koji je 1697. spalio Sarajevo.

Također je pronađena velika količina keramike iz različitih perioda, čak 50 do 60 kilograma, a posebno je zanimljivo što su u ostacima soba medrese, koja je nosila isto ime kao i džamija, pronađeni dobro očuvani ostaci kupatila, što upućuje na visoke higijenske standarde za to doba.

Mirsad Avdić direktor Muzeja Sarajeva, kaže da će radovi na lokalitetu At Mejdan trajati još sedam do 10 dana, a finansira ih nevladina organizacija “Hadži Mujaga”.

Arheološko područje At Mejdan je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašeno nacionalnim spomenikom.

Nacionalni spomenik čini arheološko područje - ostaci Bakr-babine džamije, medrese, mekteba i harema, te pokretno naslijeđe pronađeno na arheološkom području koje se nalazi u Zemaljskom muzeju.

Princ Eugen, austrijski vojskovođa i državnik, smatran je najvećim vojskovođom svoga vremena. On je 6. oktobra 1697. godine sa 6.500 ratnika krenuo iz Osijeka i prešavši rijeku Savu kod Broda započeo kratkotrajnu invaziju na Bosnu. Za jedanaest dana stigao je do Sarajeva, osvojio ga, opljačkao i popalio te se vratio u Osijek.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070921045

No comments: