Wednesday, September 3, 2008

Studij arheologije iz Mostara provodi istraživanja u Ravlića pećini kod Gruda

Studij arheologije Filozofskog fakulteta u Mostaru počeo je proteklog vikenda s revizijskim iskopavanjima Ravlića pećine u Drinovcima, u općini Grude, koja pripada razdoblju mlađeg kamenog doba. U istraživanju sudjeluju studenti svih godina arheologije, a voditelj radova je pročelnik studija prof. dr. sc. Brunislav Marijanović, dok je navedena istraživanja financijski podržala i Vlada Federacije.


U arheološkim istraživanjima koji su u Ravlića pećini provedeni u više navrata između 1977. i 1980. pronađeni su materijalni dokazi o pojavi života u neolitiku - mlađe kameno doba. Na tom opsežnom poslu radili su arheolozi iz cijele bivše Jugoslavije, a voditelj iskopavanja dr. Brunislav Marijanović objavio je znanstveni članak u Glasniku Zemaljskog muzeja 1981. u kojem je opisao metode i faze iskopavanja, te na temelju pronađenih ostataka i znanstveni osvrt na cijelo nalazište.

Tako, prema Marijanoviću, nalazi u Ravlića pećini upućuju na četiri faze razvoja života: prva pripada starijem neolitu i za njega je karakteristična izrada grube i fine keramike. Radi se o obojanim posudama s ornamentalnim motivima izvedenim pomoću nekoliko tehnika - utiskivanje, urezivanje, žigosanje i u jednom slučaju punktiranje.

http://www.bljesak.info/content/view/15894/158/

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080905069

No comments: