Tuesday, October 2, 2007

Istocni foteljasi

Nedavno ste mogli procitati o pronalascima susjeda foteljasa, a danas je objavljeno da i komsije foteljasi ponekad zasucu rukave. :D

Skelet nađen u neolitskom grobu u okolini Pločnika

Na neolitskom nalazištu u Srbiji kuća stara 7.500 godina

Na neolitskom nalazištu Pločnik, kod mjesta Kuršumlija na jugoistoku Srbije, srbijanski su arheolozi pronašli kuću staru 7.500 godina i metalno dlijeto iz kamenog doba, javlja Hina.

Arheolozi očekuju da će otkrićem dijela kuće koja datira iz šestog milenija prije Krista dokazati teoriju da metalno doba počinje mnogo ranije nego što se do sada mislilo. Pored keramike neprocjenljive arheološke vrijednosti, nađeno je metalno dlijeto, što je fasciniralo arheologe jer, kako navodi jedan od njih, Dušan Šljivar, riječ je o lokalitetu iz mlađeg kamenog doba.

Taj pronalazak, kaže Šljivar, mijenja sliku o otkriću i korištenju željeza, jer se pomiče granica njegove uporabe, a arheologinja Julka Kuzmanović-Cvetković kaže "da je to jedno od najvećih otkrića na neolitskom nalazištu Pločnik, jer je sigurno da su se tehnologija željeza i moderne civilizacije pojavili na ovim prostorima".

http://www.sarajevo-x.com/clanak/071002050
http://www.dnevniavaz.ba/kultura/kulturno-naslijee/arheolosko-otkrice-u-srbiji

1 comment:

mrak said...

Ma nema sta ovi istocni foteljasi em, uradise Projekat za "rasljare" iz KvakvaMundi, dok su oni glavni za istrazivanje kod Semkija, em foteljasi kopaju "brez" strucnog tima Cirkusa!!!

Mozda ipak za njik Kvakvakovci snimaju teren? (samo nece da "priznaju" ovi foteljasi)