Wednesday, March 12, 2008

Streberi!

Ovi foteljasi se bas ne znaju zabavljati. Eto, oni su nastavili podvodna istrazivanja, a da nisu napravili teferic za udruzenja zena i penzionera , kako i prilici najvecem geo-arheoloskom….znate vec.

Vidi se da su od onih koji su u skoli bili streberi i nisu bjezali sa casova i garant su jedino iz fizickog imali manje od 5. Da nisu, ne bi se odmah prve sedmice istrazivanja poceli hvaliti rezultatima:


Hutovo Blato: Identificirani antički i prapovijesni sloj

Stručni tim mr. Snježane Vasilj, nastavljajući podvodne arheološke radove na lokalitetu Desilo, gdje su prvi put otkrivena dva ilirska broda, identificirao je dva različita sloja, jedan antički i jedan prapovijesni.

Članica tima Melisa Forić izjavila je danas za Fenu da je antički sloj iz drugog stoljeća prije nove ere i da se u njemu nalazi mnogo fragmenata amfora i čepova amfora.

U drugom, prapovijesnom sloju, nalazi se uglavnom keramika finije izrade, a nađena su i dva fragmenta ukrašene keramike. Forić kaže da ovaj sloj pripada najvjerovatnije željeznom dobu, a u tom sloju je tokom radova prošlog novembra otkrivena i izutetno očuvana metalna sjekira.

Ova faza istraživanja, koje finansira Vlada Federacije BiH putem Federalnog ministarstva kulture i sporta, trajat će do sredine naredne sedmice. Forić je najavila da tim Snježane Vasilj planira krajem ove sedmice organizirati konferenciju za novinare na kojoj će prezentirati rezultate istraživanja.

2 comments:

Anonymous said...

Stvarno su štreberi ovi foteljaši! Ne izađu iz svojih toplih blogova a sve nađu neku keramiku čim malo zakopaju. I to još u dva sloja! Ts ts... Nešto je tu meni sumnjivo. Kako to kad ne izlaze iz kabineta?

Neregistrirani said...

Mozda je po srijedi neka zavjera elitistickih naucnih krugova!?