Tuesday, September 18, 2007

Bijela tabija

Arheolozi na Bijeloj tabiji u proljeće

SARAJEVO - Arheološka istraživanja na Bijeloj tabiji bit će nastavljena u proljeće, kazala je Amra Hadžimuhamedović, predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH.
Ona je istakla da su arheolozi došli do novih podataka, koji su do sada bili nepoznati stručnjacima, te da su radovi na iskopavanjima trenutno obustavljeni dok se precizno ne utvrdi o kakvim nalazima je riječ.

"Komisija je iz ovih razloga zabranila svaku gradnju na ovom lokalitetu, te je zatražila da se područje zaštiti i ogradi u toku zime kako bi se na proljeće nastavila istraživanja. Vjerujemo da se radi o veoma vrijednim nalazima koji još nikada nisu pronađeni na području BiH, a vjerovatno i šire", kazala je Hadžimuhamedovićeva.

Lidija Fekeža, vođa arheološkog tima koji radi na iskopavanjima na lokalitetu Bijele tabije, objasnila je da je većina istraživanja predstavljena Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Gradskoj upravi i općini Stari grad.

Ona ističe da su u zemlji pronašli više slojava ostataka građevina, ali ne mogu precizirati o kojima se radi.

"Moraćemo uzorke materijala dati na analizu, nakon čega bi nam trebalo biti sve jasnije. U zemlji smo pronašli jedan sloj paljevine, a ispod se nalaze cijevi, najvjerovatnije vodovodne iz austrougarskog perioda. Još nismo našli bilo kakve ostatke iz srednjeg vijeka, zbog čega su i započeta istraživanja", kazuje Lidija Fekeža.

Općina Stari grad još ljetos je javnosti predstavila plan preuređenja Bijele tabije u otvorenu pozornicu. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na sjednici koja je održana prošle sedmice donijela odluku da zabrani bilo kakve građevinske radove na ovome prostoru.

Lokacija srednjovjekovne tvrđave

Bijela tabija predstavlja isturenu tačku u sklopu bedema starog Vratničkog grada, koja dominira istočnim, prirodnim ulazom u Sarajevo. Pretpostavlja se da se tu nalazi lokacija srednjovjekovne tvrđave. Na najstarijem dijelu se mogu vidjeti tragovi vrijedne arhitektonske plastike u kamenu.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=14562&meni=15

No comments: