Monday, September 29, 2008

Istraživanja neolitskih naselja na području Visokog

Stručni tim Zemaljskog muzeja BiH, u saradnji sa Njemačkim arheološkim institutom i Univerzitetom iz Kiela, došao je do značajnih rezultata na tri arheološka lokaliteta mlađeg neolita na području Visokog, od kojih su neki predstavljali iznenađenje i za same stručnjake, izjavila je danas za Fenu voditeljica tima mr. Zilka-Kujundžić Vejzagić.

VisokoIstraživanja na sva tri lokaliteta su pri kraju. Radi se o prahistorijskim naseljima čija starost se procjenjuje na 5.000 do 6.000 godina. Ono što je zanimljivo, naglašava Kujundžić-Vejzagić, jest to da se nalazi s lokaliteta Zagrebnice i Kundruci vezuju za butmirsku kulturu, dok je lokalitet Moštre ove godine pružio nekoliko "lijepih iznenađenja".

- Umjesto očekivanih nalaza butmirske kulture, ovdje smo otkrili neolitsko naselje koje je za nas stručnjake velika novost. Prvi put na jednom mjestu nalazimo tragove latenske, badenske i vučedolske kulture, kazala je Kujundžić-Vejzagić. Za sada se još ne može detaljno o svemu govoriti, jer, napominje ona, potrebno je dosta kabinetskog rada da se ispita sve ono što je nađeno na terenu. Tako će se definitivni zaključci moći dobiti tek nakon završetka obrade materijala.

Kada su u pitanju nalazi, Kujundžić-Vejzagić kaže da su slični već nađenima na drugim neolitskim lokalitetima, kao što je pećina Hustovača ili Zecovi u okolini Sanskog Mosta.Posebnu pažnju mještana, arheologa i studenata privukao je jedan mali arheološki objekt koji ima pravougaonu bazu i izgleda kao mala piramida.

- Ali to je samo dio arheološkog objekta. Pretpostavljam da je to dio onoga što su arheolozi ranije nazvali svijećnjak, a da je ovo postament na kojem svijećnjak stoji, dok gornji dio nedostaje, naglasila je Kujundžić-Vejzagić, dodajući da je ukrašen tipičnim ukrasom za vučedolsku kulturu, odnosno za prijelaz iz eneolita ka bronzanom dobu.

Istaknula je da je sličan arheološki objekt nađen u pećini Hrustovači, koji je malo više obrađen.

Jedan od ciljeva istraživanja na ovim lokalitetima je bio da se pokuša, zahvaljujući velikom istraživanju na lokalitetu Okolište prethodnih godina, saznati što više o načinu naseljavanja kasnoneolitskih populacija na području centralne Bosne, odnosno u vrijeme butmirske kulture.

Ovaj tim je u pet godina ostvario izuzetne rezultate na naselju Okolište, koje je najpoznatiji svjetski magazin za nauku Science proglasio najznačajnijim neolitskim nalazištem u Evropi.

Na samom lokalitetu Okolište ove godine jedino su geolozi napravili dvije sonde, dok arheolozi neće raditi na njemu. Kujundžić-Vejzagić se nada da će biti sluha da se ovaj jedinstveni lokalitet pretvori u istraživački centar.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080929050

1 comment:

Anonymous said...

http://antibarbarorum.blogspot.com/
vise nije aktivan ???
sta se desilo?