Wednesday, September 16, 2009

Vila rustika - Hutovo Blato

Nakon otkrića rimske vile rustike u Hutovom blatu, arheološko nalazište posjetila ministrica Meliha Alić


Nakon višemjesečnih radova na terenu, istraživačka ekipa na čelu s arheologinjom Snježanom Vasilj u naselju Sjekose u Hutovom blatu otkrila je rimsku vilu rustiku staru dvije hiljade godina. Iskopavanje je izvršeno u sklopu završne faze projekta koji finansira federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke. Ovo značajno otkriće obišla je i ministrica Meliha Alić.

Radi se o lokalitetu iz razdoblja Rima, iz onih prvih desetljeća rimske dominacije na ovim prostorima i ovaj lokalitet je bio u funkciji do kasne antike jer je pronađen novac iz kasnog 4. stoljeća, pojasnila je Snježana Vasilj.

Rimska vila je imala svoj stambeni i privredni dio. Sudeći po veličini spremnika za ulje, te ostataka uljne preše, vlasnik imanja se bavio proizvodnjom maslinovog ulja kojim je, pretpostavlja se, opskrbljivao tadašnji grad Naronu.

Ministrica Alić, prilikom posjete lokalitetu istakla je kako je riječ o otkriću svjetskog značaja i da je dužnost svih institucija pomagati ovakve projekte. Arheolozima će pomoć biti itekako potrebna pošto predviđaju da će iskopavanje ovog lokaliteta biti dug i zahtjevan proces.

http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=37&id=21945
rtsp://195.222.58.181:7070/ftv/federacija090916-04.rm

http://www.bljesak.info/content/view/38270/155/

No comments: