Monday, September 7, 2009

Otkriveno naselje staro više od 7.000 godina

Za razliku od većine današnjih, prastanovnici Goražda poznavali su tehnologiju prerade vune i lana, uzgajali i prerađivali žitarice, te koristili alate koji su hiljadama godina kasnije tek neznatno modificirani.

Ostaci posuđa

Fragmente predmeta i objekata iz neolitskog naselja koje se više od 7.000 godina krilo pod plodnom zemljom Zupčićkog polja kod Goražda ovih dana vade i obrađuju arheolozi iz BiH i Njemačke, u okviru projekta koji realiziraju Zemaljski muzej iz Sarajeva i Njemački arheološki institut iz Kila te Rimsko-germanska komisija iz Frankfurta.

Novo neolitsko naselje nalazi se samo nekoliko stotina metara od onog na Lugu, koje je proglašeno bh. nacionalnim spomenikom, a da se nešto krije ispod površine zemlje posumnjali su mještani, na čelu sa predsjednikom Mjesne zajednice Adnanom Zupčićem, koji su, obrađujući svoja imanja, nalazili ostatke keramičkog posuđa i druge predmete.

Vide se kuće

- Mi smo već ušli u sloj gdje jasno vidimo kuće. Već nakon geomagnetskih snimanja znali smo da su tu neki objekti, a sada znamo da su se oni koristili za stanovanje, jer smo pronašli dijelove žrvnja, kamena kojim se mljelo žito, zatim nekoliko kamenova koji su služili za pripremu hrane pored ognjišta, te masu kuhinjske keramike koja je dugo bila izložena jakoj vatri, a koja je slična našim loncima danas - kaže Zilka Kujundžić-Vejzagić, arheolog Zemaljskog muzeja i bh. ekspert za prahistoriju.

Na terenu su i njemački botaničari koji analiziraju ostatke zemlje, kako bi otkrili koje su žitarice korištene u ishrani. Tim arheologa locirao je i otkrio zaštitni rov, koji je služio za zaštitu stanovnika u tom periodu, a u njemu i fragment ritualne posude, karakteristične za vinčansku kulturu, koja je najčešće služila za prinošenje žrtve u obliku tečnosti što se uklapa u kult vjerovanja u Boginju voda, čija je statua pronađena prije pola stoljeća u obližnjem Lugu.

Živjeli Indoevropljani?

Otkriće u Zupčićima, kaže Vejzagić, za bh. arheologiju je veoma značajno, jer će otkriti na koji je način vinčanska kultura, tehnološki najnaprednija prahistorijska kultura na svijetu, stizala do centralne Bosne.- Smatra se da se u to vrijeme desila jedna velika anadolska seoba, ali vrlo teško je reći koji je narod tada ovdje živio. Postoji teorija da su to već bili Indoevropljani - ističe Vejzagić te dodaje kako bi pronađeni predmeti bili dovoljni za osnivanje zavičajne zbirke, kao preteče budućeg muzeja u Goraždu, gradu s bogatom, više od 7.000 godina dugom prošlošću, koji do sada nije istražen.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/mozaik/otkriveno-naselje-staro-vise-od-7000-godina
http://www.gorazde-x.com/desavanja/18-gorazde/2057-uoeni-objekti-se-ispostavili-kao-kue

8 comments:

Anonymous said...

A piramide?

Anonymous said...

Piramide vise nisu IN :)

Neregistrirani said...

Koje piramide? :D

Anonymous said...

Idem sutra u Goražde. Obećavam dosta slika na mom blogu.

Neregistrirani said...

Odlicno.

Anonymous said...

A piramide?

Anonymous said...

Ko u ovo moze da povjeruje?
Izgleda samo bolesnici kao Guru.

"Kako je otpočeo medijski bojkot projekta istraživanja bosanskih piramida diktiran iz New Yorka i Associated Pressa?"

Ukoliko medij ne poce opet pisati o Guru, on ce se ubiti o tuge.
Najvaznije dio projekta je slikanje!!! Gdje ste novinariiiiiii? Guru vam place!

Joooooj, dobili naredbu od Amerikanaca, hahahahahahahahahahah, budale, a mozda cak i od Izraelaca, hahahahahah!!!!!

http://www.piramidasunca.ba/ba/index.php/dogma-o-piramidama-se-rusi-.-semir-osmanagic-u-zagrebu.html

Anonymous said...

Za AP je priča sljedeća: Dopisnica AP-a iz BiH Aida Čerkez je poludila za piramdama i zatrpavala AP svakodnevno o ovom "otkriću". Onda su ljudi provjerili i naredili joj da prekine.