Thursday, October 30, 2008

Najveći rimski kamenolom u Evropi


ZVORNIK - Na lokalitetu Sige u Dardaganima kod Zvornika nalazi se najveći rimski kamenolom na Balkanu, a vjerovatno i u Evropi, saopštio je juče direktor Muzeja Semberije Mirko Babić.

Obilazeći ovaj kamenolom sa profesorom Ljubljanskog univerziteta Bojanom Đurićem, Babić je rekao da naučnoj javnosti uopšte nije bilo poznato da se ovaj rudnik kamena iz rimskog perioda prostire pod zemljom na stotinama metara, sa galerijama i hodnicima u kojima se nalaze tragovi rimskog klesarstva i obrade kamenih spomenika.

Naglasio je da se nekoliko godina radilo na pripremama ovog lokaliteta za istraživanje, a da je intenzivnije istraživanje počelo sa revizijom kulturno-istorijskog nasljeđa opštine Zvornik, koja je uspješno završena prošle godine.

- Poslije tri godine dogovora, između Muzeja Semberije i Univerziteta u Ljubljani potpisan je ugovor o saradnji na istraživanju ovog lokaliteta - rekao je Babić.

Babić je napomenuo da je ovaj lokalitet poznat u literaturi od 1965. godine, kada je ovdje počela eksploatacija rude krede i prerada kreča.

- Otkopavanjem rude 1965. godine radnici su pronašli u ovoj jami rimski reljef pećinskog svetilišta posvećenog bogu Mitri, koji se sada nalazi u Muzeju u Tuzli - rekao je Babić.

Rekao je da su u toku istraživački radovi kojima je otkriveno samo do 20 odsto od očekivanog podzemnog prostora. Istakao je da je rimski kamenolom u Dardaganima dio priče arheološkog nalazišta u Skelanima, čime će biti zaokružena turistička ponuda Podrinja.

Đurić je rekao da se u početku istraživačkih radova nije shvatilo koji je mogući prostor ovog kamenoloma, ali da je tek ove godine shvaćeno da je tu ogroman kompleks koji se proteže ispod zemlje u dužini više od kilometra.

- Rimljani su od kamena iz ovog rudnika radili palate, skulpture, nadgrobne spomenike, a prije svega fantastične sarkofage, od kojih se ovdje još neki nalaze. Iz ovog rudnika kamen se odvozio rijekama Sapnom, Drinom i Savom sve do Sirmijuma i Singidunuma (Beograd) - pojasnio je Đurić.

Vlada Srpske odobrila je i upotrebu helikoptera za cjelovito dokumentovanje lokaliteta u Dardaganima kako bi se radovi nastavili i u budućnosti i učinili dostupnim turistima i stručnoj javnosti.

Španija

Babić je istakao da će ovo rimsko nalazište biti predstavljeno iduće godine na naučnom skupu u Španiji i dodao da se ovaj rudnik vezuje za period boravka Rimljana u ovim krajevima do petog vijeka nove ere, dok su proizvodi iz ovog kamenoloma prodavani u Sirmijumu (Sremska Mitrovica).

izvor: http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/13306/lat/Najveci-rimski-kamenolom-u-Evropi.html

1 comment:

Unknown said...

Možda su iz ovog kamenoloma prahiliri visokim C dovlačili mega-liite na pirmiiiide.