Saturday, March 15, 2008

Otkriveni građevinski ostaci musafirhane


Tokom prve faze arheoloških istraživanja na lokalitetu graditeljske cjeline Tekija na vrelu Bune u Blagaju, na čelu sa profesorom arheologije Enverom Imamovićem, otkriveni su građevinski ostaci većih dimenzija koji su svakako pripadali nekadašnjem tekijskom kompleksu.

Riječ je o stanovima za derviše i goste, odnosno, o musafirhani, prostorijama za grupna svjetovna okupljanja - eglenhanu, kuhinji, pekari, kovačnici, štalama i hambarima.

Finansijski planTako su obavljena iskopavanja skoro u cijelosti otkrila temelje dijela tekijskog kompleksa površine od 110 kvadratnih metara, a koji se nalazio iznad sadašnjeg pristupnog puta, ispod litica sa sjeverozapadne strane.

- Imajući u vidu prirodni fenomen izvora Bune: ogromne litice, ogromnu količinu vode koja izbija ispod njih i surovi okoliš, mora se pretpostaviti da je ovo mjesto, kao takvo, skrenulo pažnju ljudi još u doba prethistorije, odnosno, u kameno doba. Dosta je lokaliteta s daleko manjim izvorom i u pitomijem krajoliku na kojima su otkriveni tragovi kulta vode, kao u Privilici kod Bihaća -kaže Imamović.

Stoga se, smatra on, na ovom lokalitetu s razlogom mogu očekivati veći tragovi i potvrde tog kulta, o čemu će se daleko više moći reći nakon narednih istraživanja. Druga faza arheoloških istraživanja, kako saznajemo u Medžlisu Islamske zajednice (IZ) Mostar, koji je pokrenuo ovaj projekt kako bi se došlo do najstarijih tragova ove Tekije, trebala bi uslijediti prvih dana proljeća.

- I u našem je interesu da arheološka istraživanja nastavimo što prije kako bismo radove mogli privesti kraju prije početka turističke sezone - kaže Ramiz Jelovac, predsjednik Medžlisa IZ Mostar.

Pri tome dodaje kako će Medžlis, ipak, morati sačekati s drugom fazom iskopavanja dok ne pristignu ostala sredstva predviđena finansijskim planom.

Specifični poslovi

- Prirodno i graditeljsko naslijeđe vrela Bune i blagajske Tekije je u samom vrhu ukupnog evropskog naslijeđa. S obzirom na značaj samog lokaliteta prirodno-graditeljske cjeline vrela Bune i blagajske Tekije te na specifičnost poslova koje smo pokrenuli, očekujemo da će Federalno ministarstvo kulture i sporta, u skladu sa svojim nadležnostima, brzo i pozitivno reagirati na naš zahtjev, koji smo im s tim u vezi uputili - ističe Jelovac.

Mnogo više turista

Prva preliminarna arheološka istraživanja blagajske Tekije na vrelu Bune i tokom zimskog perioda pobudila su pažnju brojnih domaćih i stranih turista.Prema riječima Salke Đone, kućepazitelja blagajske Tekije, posjetioci su tokom zime, u odnosu na prošlu, bili znatno brojniji.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/kultura/otkriveni-gradjevinski-ostaci-musafirhane

No comments: