Sunday, September 21, 2008

Nova lokacija, novo unistavanje bastine - sponzorisano iz budzeta!

Rekao je , prije par dana, Dubravko Lovrenovic da pohrana vrijednih arheoloskih artefakata s visockog podrucja treba biti povjerena Zemaljskom muzeju BiH, a ne Zavicajnom muzeju u Visokom, jer prva institucija ima eksperte koji ce vrsiti zastitu i konzervaciju nalaza.

Te su rijeci probudile marksistu cija je guzica na dvije stolice, onoj budzetskoj-muzejskoj i onoj fondacijsko-ublehaskoj, bezbeli se prepao da mu lova klizi kroz ruke i da se nece puno zadrzati kod njega. Tako rezi na foteljase i cvili za pomoc od lokalnih vlasti :

„Mislim da je Dubravko Lovrenović prenio stavove pojedinaca, jer je to nemoguće u skladu s pozitivnim zakonima koji regulišu ovu materiju. Dakle, Dubravko Lovrenović i drugi su uzurpirali pravo, te ponovo pokazali da je cjelokupno kulturno-historijsko prirodno naslijeđe u opasnosti, posebno zbog toga što pojedinci donose odluke u ime institucija. O njihovom sastanku nije obaviještena lokalna zajednica, odnosno općina Visoko, Zavičajni muzej Visoko i ministarstvo Ze-Do kantona. Zakon o kulturnoj baštini Ze-Do kantona reguliše ovu materiju i kaže da svi pronađeni kulturno – historijski predmeti pripadaju kantonu, odnosno općini Visoko. Jako sam razočaran u ljude koji sjede na vlasti i ruše sistem ove države. Zavičajni muzej Visoko ima kadar i prostor da adekvatno smjesti ove artefakte. Oni pokušavaju u kontekstu devastacije arheološkog lokaliteta, gdje još do kraja nije istraženo šta je vandalizan, a šta nestručnost, iskoristiti priliku i dati drugoj instituciji ono što izvorno pripada Visokom. Ukoliko načelnik općine Visoko, resorna ministrica i Vlada Ze-Do kantona ne reagiraju energično onda defeinitivno nastupa apsolutna anarhija u ovoj oblasti“.

Jadnicak jadni se sad boji za kulturno-istorijsko naslijedje, isto ono koje on pod kljucem cuva kao da se radi o privatnoj svojini i onemogucuje zainteresovanima da vide upravo te posljednje nalaze.

A kog on to poziva u pomoc? Sponzora Fondacije Vladu Ze-Do kantona, resorne ministre i bratiju koja je nedavno “otkrila”, po drugi put doduse – ali trend je dvostrukih otkrica u nedostatku bilo kakvih drugih, “nove” arheoloske lokacije . Radi se o lokacijama koje je prosle godine vec otkrio arhitektsko-veterinarski tim koji pise iz svog ugla i koji stecke uredno predstavlja kao gradjevinske blokove.

Tako je jedan “blok” predstavio Faris Licina prosle godine:


To je vjerovatno jedan od “blokova” koje nam sad predstavlja Fondacija:




A oni neodoljivo podsjecaju na stecke, hint-hint, recimo ovaj iz Radimlje:


Moraju se upamtiti imena, a srecom su i slike tu kao dokazi, svih pomagaca ovog ugrozavanja i unistavanja stvarnih spomenika i arheoloskih nalazista!

Naime, kao sto je Stultitia u vise navrata pisala prije vise od godine*, Irna takodje , radi se o poznatim, istrazenim i opisanim arheoloskim nalazistima, predstavljenim u monografiji "Visoko i okolina kroz historiju".

Podsjetimo se samo nekih od navoda o mjestima koje Fondacija za kopanje gdje god stigne cak i kad nema dozvole uzurpira:

“Na širem prostoru Visokog danas su poznata neolitska naselja na lokalitetima Čifluk, Dvor, Ginje, Zbilje, Radovlja, Arnautovići i Okolište, svi na prostoru od jedva desetak kilometara vazdušne linije, računajući dva međusobno najudaljenija – ono u Čifluku i ono u Radovlji.”

...

“Tako je već u mlađe kameno doba ovdje došlo do formiranja posebne kulturne grupacije koja se u historijografiji naziva butmirskom kulturom. Nalazišta ove kulture su najgušća u samom centru – oko Visokog (Donje Moštre, Radovlja, Kralupi, Zbilje), ali su detaljnije istražena samo: Butmir kod Sarajeva, Obre kod Kaknja i Nebo kod Travnika.

U kasno brončano doba ovaj prostor čini glavninu teritorija tzv. srednjobosanske kulturne skupine, da bi se u zadnjem tisućljeću stare ere ovdje konstituiralo i pleme Desitijata, koje je početkom nove ere postalo jedan od najjačih nosilaca otpora protiv širenja moćnog rimskog carstva.

U okvirima strogo uniformiranog sistema rimske administracije također se mogu raspoznati određene specifičnosti ovoga područja. Naime, zna se da je u kasnoj antici ovdje organizirana posebna vjerska pokrajina – biskupija (Bistue).

Nakon dolaska Slavena, približno u isto vrijeme kao i na ostalom zapadnobalkanskom području, i ovdje dolazi do konstituiranja šire političke zajednice slične onima koje stari bizantinski pisci nazivaju „sklavinija“ ili zemlja (horion). – Zna se da je u kasnijim stoljećima ova zemlja u literaturi nazvana – gornja ili uža Bosna – postala jezgro srednjovjekovne bosanske države. Politički centar širega područja – Bosne i Hercegovine – ovdje se nalazilo i u tursko, austrougarsko, pa i novije doba.“

....

„Odmah iznad sela Gorana, a na istoj kosi je velika srednjevekovna nekropola, obrasla u sitnu šumu. Stećci su od konglomerata, od koga je sastavljeno ovdašnje zemljište, te su stoga slabo sačuvani. U preseku po kraćoj osovini stećci imaju oblik trapeza ili paralelograma. Kažu da u ovom naselju ima grobova na sve strane. Drugo je veće groblje u Polju pored Fojnice, a zove se Gradina. Pričaju da su ovde nalaženi i novci. Pod selom je i staro muslimansko groblje.“

Bešlagić je registrirao u selu svega 82 stećka, razmještena u 4 skupine. Pretežna forma stećaka je sanduk.“


...

„Na širem prostoru Visokog danas su poznata neolitska naselja na lokalitetima Čifluk, Dvor, Ginje, Zbilje, Radovlja, Arnautovići i Okolište, svi na prostoru od jedva desetak kilometara vazdušne linije, računajući dva međusobno najudaljenija – ono u Čifluku i ono u Radovlji.“”



Dakle, jos jednom imena onih koji bi u normalnoj zemlji i pod normalnim okolnostima trebali odgovarati, a ne slikati se: “načelnik Općine Visoko Munib Alibegović, predsjedatelj općinskog vijeća Visokog Mijo Mateša, pomoćnik načelnika za urbanizam i prostorno uređenje Emir Bukurević, pomoćnica načelnika u službi za budžet, finansije i razvoj Edina Ferizović i Mustafa Šahinović te predstavnici Zavičajnog muzeja u Visokom, kustosi Mersiha Burić - Zerdo i Aiša Agić te pravnik Emina Sudžuka.”

Situacija je jos ozbiljnija kad se zna da je jedan jedini arheolog kojeg je Fondacija imala najuren iz projekta i da strucnog nadzora nema.



Kad vec pisem, moram citateljima skrenuti paznju na dodatak na stranicama Fondacije, nesto za sto su se ublehasi, vjerujem, nadali da ce ostati neprimijeceno (ujedno zahvaljujem Irni koja je ukazala na to!). Naime, nedavno je press sluzba Fondacije elektronskim i stampanim medijima poslala dopis u kojem opet demonstriraju svoju paranoju i optuzuju respektabilne institucije , poput oksfordske laboratorije, da ucestvuju u zavjeri protiv projekta.
Fondacija nam se nije pohvalila najnovijim dodatkom stranici o radiokarbonskom datiranju , tj. odgovorom predstavnika laboratorije koji jasno tvrdi da nalaz i nije bio komad drveta, te ga se zato i nije moglo obraditi:

„Our conclusion is that the sample delivered to our lab is not wood, but low carbon sediment. As such we do not think that we can attach any archaeological significance to its radiocarbon content.”




* Vrijedi ponoviti:

http://antibarbarorum.blogspot.com/2007/08/kratko-javljanje-s-radnog-godinjeg.html
http://antibarbarorum.blogspot.com/2007/09/nauna-monografija-o-visokom-uvod.html
http://antibarbarorum.blogspot.com/2007/09/iz-monografije-najstarija-prolost.html
http://antibarbarorum.blogspot.com/2007/09/iz-monografije-o-visokom-bakreno.html
http://antibarbarorum.blogspot.com/2007/09/iz-monografije-bakreno-bronzano-i.html
http://antibarbarorum.blogspot.com/2007/09/najnoviji-dokazi-fondacijinog.html
http://antibarbarorum.blogspot.com/2007/09/iz-monografije-razdoblje-rimske-uprave.html

No comments: