Saturday, March 14, 2009

Konkurs za piramidalni cirkus

Konkurs za piramidalni cirkus

Općina Visoko je u svom Službenom glasniku, a u vezi Odluke o izvršenju budžeta za 2009. godinu, objavila javni poziv "za odabir programa i projekata za arheološka i prateća istraživanja van zaštićene zone nacionalnih spomenika na uzvišenjima Visočica, Plješevica, Gornja Vratnica i tunelskih mreža Ravne i KTK u 2009." Drugim riječima, radi se o konkursu raspisanom isključvo za Fondaciju Bosanska Piramida Sunca Semira Osmanagića, koja je - kako je u više navrata dokazano - svojim nestručnim iskopavanjima odgovorna za devastaciju ovih nalazišta. Da stvar bude gora, konkurs je raspisan za organizaciju koja u svojim redovima nema zaposlenog nijednog arheologa, dok je zadnji s tim zvanjem, Britanac Andrew Lawler napustio projekt zbog diletantskog pristupa iskopavanju - ruiniranju sondi, diletantizmu prilikom iskopavanja tunela Ravne itd. i pritiska da na pseudonaučnoj konferenciji održanoj u Sarajevu u septembru prošle godine izmijeni svoj izvještaj kako bi bio kompatibilniji s Osmanagićevim teorijama.

O potpuno nestručnom pristupu radovima na ovim lokalitetima Dani su također u više navrata pisali, ali su kako ranije, tako i sada, Općina Visoko, Ze-do Kanton, pa i federalne instance vlasti odbijale da slučaj "piramida" prepoznaju kao ono što jeste - obmanu javnosti i ugrožavanje potencijalnih arheoloških lokaliteta, na što se ne može trošiti budžetski novac. Budući da je u samom javnom pozivu, kao uslov za dobivanje budžetskog novca navedeno da projekti moraju biti podržani od viših nivoa vlasti (Kanton, Federacija), ostaje da se vidi da li će ove strukture, s obzirom na galopirajuću ekonomsku krizu, riješiti da državni novac ponovo daju Semiru Osmanagiću, u svrhu obmanjivanja javnosti i devastacije prirodnog i kulturnog naslijeđa BiH.

(V. Bačanović)


http://www.bhdani.com/default.asp?kat=fok&broj_id=613&tekst_rb=3#anter11

14 comments:

Anonymous said...

Eki, nema arheologa! Kako nema, a Sabina "polozila" ispit, i to ispod Gurua, "najveceg, najboljeg strucnjaka na tom polju"
Hej raja budimo "realni".
Idemo dalje LAZIMA do ISTINE.

Anonymous said...

Molim mog Kolegu sa Alipasinog da nastavi.

Anonymous said...

A sad svi uglas: "FUNKCIONIRAMO TAKO ..." :)

Anonymous said...

NIJE SAMO VISOKO! PA I KAKANJ NAS PODRŽAVA!!

NA SVOJE OKO MARY

Anonymous said...

U najvećoj sali Općine Kakanj održana je prezentacija projekta istraživanja Bosanske doline piramida. Načelnik Općine je pozdravio delegaciju Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" i najavio da će Općina Kakanj podržati projekt u okviru svojih mogućnosti.
Bravo Josipe!

Anonymous said...

Ovo vec postaje ozbiljno. Kad Opcina Kakanj i Sluzba za ratne invalide Opcine Visoko tvrde da su najstsariju piramidu izgradili Plejadjani prije 27000 godina, onda g. Hardingu ne preostaje nista dugo nego da potpise kapitulaciju.

Anonymous said...

A u tom Kaknju i Visokom nemaju para za borce koji su nedavno blokirali put?

Anonymous said...

Semir I Obmanagić vapi:
"budite kreatori a ne posmatrači historije u nastanku" (čista propaganda šupljihane! ha, ha, ha).

Vaš Bosnalijek kaže:
"Budite posmatrači a ne kreatori HISTERIJE U NESTANKU"

Pogodak u sridu!
BRAVO BOSNALIJEK!

Anonymous said...

03.03.09. ANNO DOMINI
Semirova turistička agencija javila brzojavom:

-ENO IMA JOŠ MALO PIRAMIDA U
KALIFORNIJI!
NAVALI NARODE!
KO JEDNU NE SUSTIGNE KAJAĆE SE!!!

Anonymous said...

Danas je delegacija Vlade Federacije na čelu sa Brankovićem bila u Visokom, ali nije išla u "dolinu piramida"? Da li je to neki znak promjene???

Anonymous said...

[na oko svih nas]
13.03.09.A.D.
Semirova turistička agencija javila brzojavom:

"STIGLI REZULTATI RADIOKARBONSKE ANALIZE, ALI JOŠ NE ZNAMO KAJ S NJIMA.

BUMO IH KUHALI, MALO GRIJALI, PA HLADILI, AL' (stay tun!) BUMO VAM REKLI KAKVA KAŠICA BU ISPALA!

Anonymous said...

SRBI ŽIVE IZNAD PIRAMIDA

Gde se nalazi najveća piramida na svetu? Zoran Kocić tvrdi da je planina Rtanj u centralnoj Srbiji najviša gradjena piramida na svetu, uprkos tvrdnjama da se dosad najviša piramida (38o metara) nalazi u Kini.

Zoran Kocić je nedavno, uz pomoć aparata kojeg je patentirao, locirao i piramide u Bosni, kod Visokog, gde su pre dve godine počela iskopavanja.

Ko je gradio te piramide? Gradili su ih vanzemaljci, tačnije posetioci iz drugih svetova. Postoji čak tvrdnja da su direktni potomci tih civilizacija – Kinezi, jer su najmnogoljudniji narod (kada se crtaju vanzemaljci, njihov izgled je napribližniji upravo kosookim narodima, pre svega Kinezima).

Kakva je uloga piramida? Gospodin Kocić navodi nekoliko relevantnih izvora koji potvrdjuju da piramide nisu grobnice, već „energetske gradjevine“, koje su uticale na razvoj flore i faune. Faraoni su samo iskoristili već postojeće gradjevine, pa su u njima ustvari – podstanari. Zoran Kocić tvrdi da je na Teslinom tragu, jer je veliki naučnik mnogo znao o daljim civilizacijama, a izmedju ostalog je imao i telepatske sposobnosti.

Gledaoci će videti ekskluzivne snimke sa lokaliteta u Bosni, gde se ulazi u unutrašnjost piramida, a čuće i neverovatne priče vezane za planinu Rtanj. Voditelj „Bisera“, Vanja Bulić, u nekoliko navrata nije mogao da se snade u obilju informacija kojima ga je bombardovao njegov gost.

http://www.kosava.rs/TVProgram/DetaljiTvprograma/tabid/110/smid/641/ArticleID/2195/reftab/58/Default.aspx?t=Biseri----Nedelja--29.-03.-u--23.00h

Neregistrirani said...

E, sad ce se Semir naljutiti. On ih ugostio, mozda im je cak i platio, napucao ih na blogere da im citiraju haskog optuzenika, a sad mu kva-kva mundi zabija noz s tim otkricem nove najvece piramide!

Anonymous said...

Semirova turistička agencija javila brzojavom:

POZDRAV IZ ALEXANDRIJE!

OVAMO JE KRASNO,TURISTI DODJITE - IMAMO VRLO KVALIFIKOVANE VODIČE!

semir & swelim