Saturday, August 22, 2009

Zadržati autentičnost kraljevske crkve i grobnice u Milima

Konacno se neko sjetio i pravih vrijednosti:


Zavičajni muzej u Visokom uspješno je završio sve tehničke pripreme za konzervatorske radove na lokalitetu Mile u Arnautovićima. Nakon tendera, već u septembru počet će revitalizaciju ovog nacionalnog spomenika BiH.

- Sve smo uradili u saglasnosti sa Zavodom za očuvanje spomenika, Općinom Visoko i resornim ministarstvima ZDK i FBiH. Po isteku tenderskog roka, vjerujem da ćemo odmah pristupiti konzervatorskim radovima, kako bi sve priveli kraju do zime - istakao je Senad J. Hodović, direktor Zavičajnog muzeja.

U konzervatorske radove bit će utrošeno 50.000 KM. Ovaj segment revitalizacije i zaštite lokaliteta Mile ne podrazumijeva izmještanje lokalnog puta, za što je još prije nekoliko godina odobreno 27.000 KM.

- Predviđeno je skidanje 25 centimetara humusa, niveliranje, postavljanje živice, novih stupova i rasvjete te zaštitne ograde. Na sadašnjim zidovima postavit će se dodatna tri reda kamena, koji će zaštititi postojeće ostatke. Napravit će se i drveni podij sa klupama, gdje će se posjetioci moći odmoriti. Svakako da će se voditi računa o zadržavanju autentičnosti - dodaje Hodović.
Vjerovati je da će se nakon završetka konzervacije zaštititi lokalitet Mile od daljnjeg propadanja, a naročito od nesavjesnog ponašanja pojedinaca koji bacaju smeće, skrnave ploče i ostatke nekadašnje crkve.

Ostaci srednjovjekovne bosanske države

U Milama se nalaze ostaci najstarijeg upravnog, kulturnog i vjerskog centra srednjovjekovne bosanske države, crkava sv. Kuzme i Damjana iz XII i sv. Nikole iz XIV stoljeća. Oko 1340. bosanski ban Stjepan II Kotromanić osnovao je Franjevački samostan u Milama, kada je izgrađena nova crkva sv. Nikole, u kojoj je 1377. Tvrtko I Kotromanić krunisan za bosanskog kralja. Na ovom mjestu nalaze se grobnice bana Stjepana II i najvažnijeg bosanskog kralja Tvrtka I.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/panorame/zadrzati-autenticnost-kraljevske-crkve-i-grobnice-u-milima

No comments: