Friday, August 28, 2009

Kamen služio za izradu ukrasnih stubova i sarkofaga

Nakon otkrivanja i istraživanja podzemnog rudnika kamena iz perioda od prvog do petog stoljeća nove ere na lokaciji Sige Dardagani u zvorničkoj mjesnoj zajednici Cer, 300 metara zapadno pronađen je i veliki kamenolom otkrivenog tipa iz istog, rimskog perioda.

- Na lokaciji Ostjenak otkriven je veliki kamenolom iz rimskog perioda iz koga je vađen kamen za izradu ukrasnih stubova, sarkofaga i slične namjene. Istraživanja vrše studenti iz Ljubljane, a tu su i arheolozi iz Bijeljine i Beograda -kaže Mirko Babić, direktor Muzeja Semberije, iz Bijeljine.

Bojan Đurić, profesor Filozofskog fakulteta, grupa za arheologiju, iz Ljubljane impresioniran je veličinom otkrivenog kamenoloma i stepenom njegove sačuvanosti.

Na vlastima opštine Zvornik je da nakon završetka istraživanja odluči šta dalje, prije svega da li će otkupiti zemljište na kome se rudnik nalazi jer je sada u privatnom vlasništvu, kako bi se mogao staviti u naučno -turističke svrhe.

- Utoliko više jer u blizini ovog otvorenog kamenoloma postoji i rudnik kamena iz istog perioda, koji je najveći i najbolje očuvan rimski spomenik jamskog tipa u Evropi -napominje Babić.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/panorame/kamen-sluzio-za-izradu-ukrasnih-stubova-i-sarkofaga

Thursday, August 27, 2009

Monday, August 24, 2009

Bosanski barometar


Dani, broj 636 - 21.08.2009.



Otkriveni stubovi iz rimskog perioda

ZVORNIK ­- Kada je porodica Jokić namjerila da sagradi objekat na zemljištu u Ceru, nisu ni slutili da će naići na otkriće koje, ubrzo će se pokazati, predstavlja površinski kop rimskog kamenoloma površine oko 400 kvadrata.

Ovih dana pronađeno je šest kamenih stubova iz rimskog perioda, a istraživanja obavljaju direktor Muzeja Semberije Mirko Babić i profesor Filozofskog fakulteta u Ljubljani Bojan Đurić.
- Planirali smo da u ovoj kampanji, koja traje deset dana, završimo čišćenje. U jednom lokusu postoje četiri nivoa ekstrahovanja kamena, naišli smo na šest dobro dokumentovanih rimskih stubova koji su u fazi poluproizvoda, kao i bezbroj mjesta gdje su vađeni sarkofazi, dugi i manji kameni spomenici i slično - rekao je Babić.

Babić i Đurić prošle godine javnosti su predstavili pećinu u kojoj je rimski kamenolom iz perioda od 1. do 5. vijeka nove ere, a minulog vikenda su predstavili površinski kop 300 metara zapadno od ulaza u pećinu, koji je jedini na ovim prostorima dokumentovan rimski kamenolom.

- Rimski kamenolom na prostoru mjesne zajednice Cer je veliki kompleks i čini ga nekoliko kamenoloma na dva odvojena brda, Ostjenak i Bandjera. Pećina ima desetak galerija dugih i stotine metara, gdje se vidi bezbroj rimskih radova, a sa stropa vise nedovršeni rimski sarkofazi. U njoj je postojalo i rimsko pećinsko svetilište posvećeno bogu Mitrasu - rekao je Babić.

On je dodao da će se ove godine raditi otvoreni kop, koji ima dvije odvojene lokacije, odakle su Rimljani vadili kamene spomenike.

Babić je istakao da od stava lokalne zajednice zavisi da li će lokalitet biti predložen za otkup i postati jedan od objekata koji se može koristiti za razvoj turizma.

- Tri godine sarađujemo na ovom projektu, a na simpozijumu u Španiji prof. Đurić je došao do saznanja da je ovo najveći i najbolje očuvan spomenik jamskog tipa rimskih kamenih spomenika u Evropi - istakao je Babić.

Na otvorenom kopu profesionalnu praksu obavlja sedam studenata iz Ljubljane. Prema Đurićevim riječima, trenuto su u fazi čišćenja, odnosno iskopavanja, a na kraju dolazi faza dokumentacije.

Tvrđava i pećina

- Zvornik ima sreće da posjeduje dva izuzetna spomenika kulture. To su jedna od najbolje sačuvanih i najljepših srednjovjekovnih tvrđava, sa ogromnom visinskom razlikom od donjeg do gornjeg grada, i ova pećina sa rimskim kamenolomom. Srećna je okolnost što i u susjednom Malom Zvorniku ima pećina tzv. Kraljev grad pod zemljom, gdje je bila kraljeva rezidencija u slučaju rata i takođe je atraktivna jer ima i malu crkvu i niz drugih galerija i prostorija - rekao je Babić.

http://www.glassrpske.com/vijest/5/krozrs/26827/lat/Otkriveni-stubovi-iz-rimskog-perioda.html

http://www.bitno.ba/vijesti/kultura/novo-europsko-cudo-u-zvorniku

Saturday, August 22, 2009

Zadržati autentičnost kraljevske crkve i grobnice u Milima

Konacno se neko sjetio i pravih vrijednosti:


Zavičajni muzej u Visokom uspješno je završio sve tehničke pripreme za konzervatorske radove na lokalitetu Mile u Arnautovićima. Nakon tendera, već u septembru počet će revitalizaciju ovog nacionalnog spomenika BiH.

- Sve smo uradili u saglasnosti sa Zavodom za očuvanje spomenika, Općinom Visoko i resornim ministarstvima ZDK i FBiH. Po isteku tenderskog roka, vjerujem da ćemo odmah pristupiti konzervatorskim radovima, kako bi sve priveli kraju do zime - istakao je Senad J. Hodović, direktor Zavičajnog muzeja.

U konzervatorske radove bit će utrošeno 50.000 KM. Ovaj segment revitalizacije i zaštite lokaliteta Mile ne podrazumijeva izmještanje lokalnog puta, za što je još prije nekoliko godina odobreno 27.000 KM.

- Predviđeno je skidanje 25 centimetara humusa, niveliranje, postavljanje živice, novih stupova i rasvjete te zaštitne ograde. Na sadašnjim zidovima postavit će se dodatna tri reda kamena, koji će zaštititi postojeće ostatke. Napravit će se i drveni podij sa klupama, gdje će se posjetioci moći odmoriti. Svakako da će se voditi računa o zadržavanju autentičnosti - dodaje Hodović.
Vjerovati je da će se nakon završetka konzervacije zaštititi lokalitet Mile od daljnjeg propadanja, a naročito od nesavjesnog ponašanja pojedinaca koji bacaju smeće, skrnave ploče i ostatke nekadašnje crkve.

Ostaci srednjovjekovne bosanske države

U Milama se nalaze ostaci najstarijeg upravnog, kulturnog i vjerskog centra srednjovjekovne bosanske države, crkava sv. Kuzme i Damjana iz XII i sv. Nikole iz XIV stoljeća. Oko 1340. bosanski ban Stjepan II Kotromanić osnovao je Franjevački samostan u Milama, kada je izgrađena nova crkva sv. Nikole, u kojoj je 1377. Tvrtko I Kotromanić krunisan za bosanskog kralja. Na ovom mjestu nalaze se grobnice bana Stjepana II i najvažnijeg bosanskog kralja Tvrtka I.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/panorame/zadrzati-autenticnost-kraljevske-crkve-i-grobnice-u-milima

Wednesday, August 19, 2009

Novo arheološko blago kraj Vogošće

Na lokalitetu mjesta Krivoglavci kod Vogošće prije tri godine pronađen je jedan od najreprezentativnijih natpisa iz rimskog perioda na području BiH i ostaci rimske građevinske djelatnosti.

Nakon dojave da se na istom lokalitetu nalaze vjerojatno još neki značajni objekti kako bi provjerili informaciju na ovaj lokalitet su otišli stručnjaci Muzeja i Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta.

Selvedin Mesihović s Odsjeka za arheologiju u izjavi za Fenu kaže da se na ovom lokalitetu nalaze dva monumentalna objekta iz rimskog doba i da se najvjerojatnije radi o mauzoleju ili rimskoj rustikalnoj vili.

Mesihović kaže da se na natpisu koji je pronađen prije tri godine spominje ime Publie Elie Victorin, kao i njegove titule. Natpis datira iz drugog ili trećeg stoljeća nove ere, a nađeni objekti su vjerojatno bili njegovo vlasništvo. Ističe da su potrebna daljnja istraživanja, a koja bi zajednički radili Muzej grada Sarajeva i Filozofski fakultet, te da se na ovom lokalitetu nalazi bogato arheološko nalazište.

Radovi i istraživanja na ovom lokaliteu počet će nakon što se prikupe dozvole i novčana sredstva.


http://www.bitno.ba/vijesti/kultura/novo-arheolosko-blago-kraj-vogosce

Puls demokratije

http://pulsdemokratije.ba/index.php?a=blog&l=bs&id=1696

Monday, August 17, 2009

Faraon!

E, sad ce tek cirkus biti potpun. Stize faraon!

"dvojac uskoro kreće u Bosnu i Hercegovinu, točnije u Visoko gdje se nalaze drevne piramide kako bi se ostvario veliki Milanov san – da postane faraon! "

http://www.net.hr/film-glazba/page/2009/08/17/0262006.html?pos=n1

Krugovi

Vidim da sad Semir pise sam sebi za rubriku Iz mog ugla, odusevio se krugovima u zitu.

Evo, mozda nauci kako da i on sam sebi napravi jedan fenomen: http://science.howstuffworks.com/crop-circle5.htm

Sunday, August 16, 2009

Nano, nano...

Kratki komentar na http://bpblognews.blogspot.com/2009/08/video-interview-with-nano.html, jer sumnjam da ce objaviti na blogu:

Zasto ne naucite engleski? I bosanski?

Je li to vi nas malo zezate, ili smatrate da smo iditioti, pa nam servirate da "nano" znaci "an old Bosnian women"? Nauciti padeze, nauciti kako se pretrazuje rjecnik, nauciti razlikovati jedninu od mnozine na engleskom, upotrebu neodredjenog clana - pa se onda latiti pisanja bloga!!!

Merima, sjedi, jedan!!!

Wednesday, August 12, 2009