Thursday, July 23, 2009

Galovo (Hrvatska): pronađeni prvi ostaci nadzemne građevine

Na arheološkom lokalitetu Galovu u Slavonskome Brodu, gdje arheolozi već 12 godina istražuju osam tisuća godina staro naselje starčevačke kulture iz mlađega kamenog doba, prvi su put otkriveni ostaci nadzemne građevine.

Riječ je o dosada najstarijem otkrivenom nadzemnom objektu u Hrvatskoj, kazala je voditeljica istraživanja dr. Kornelija Minichreiter. Smatra to znanstvenom senzacijom jer, kako kaže, 'to mijenja sliku razvoja starčevačke kulture'.

Građevina je velika sedam puta sedam metara. Do sada je u arheologiji bilo poznato da se tek u kasnoj fazi starčevačke kulture javljaju nadzemni objekti, kakvi su nađeni u Vinkovcima. Međutim, mi ovdje pomičemo kronologiju za tisuću godina unazad i možemo pouzdano tvrditi da su se na ovim prostorima već prije osam tisuća godina gradili nadzemni objekti, ustvrdila je Minichreiter.

Da je riječ o velikom rezultatu brodskih istraživanja, smatra i dr. Zorko Marković s Instituta za arheologiju. To je iznenađenje i to baca novo svjetlo i na cijeli razvoj tzv. gradova s nadzemnim kućama, dodaje Marković.

Arheološko nalazište Galovo svrstava se među stotinu najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj. Istraživanja se obavljaju na oko 150 četvornih metara, tako da su u proteklih 12 godina arheolozi istražili blizu tri tisuće četvornih metara zemljišta. Našli su i vrijedne nalaze na osnovi kojih se rekonstruira razvoj i život stanovnika mlađega kamenog doba.

No osim te građevine, što je sjajan nalaz, otkrili smo i jamu s puno ulomaka keramičkog posuđa, krušnih i keramičkih peći kao i životinjske kosti, tako da ćemo znati čime su se hranili stanovnici naselja Galova, kazala je dr. Kornelija Minichreiter.

http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=26765
http://www.sbonline.net/slavonski-brod/galovo/album/album.htm
http://www.hrt.hr/index.php?id=76&tx_ttnews[tt_news]=43971&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=e3f11a0734

No comments: