Saturday, June 26, 2010

Ugrožen nacionalni spomenik kulture u Milama

Ugrožen nacionalni spomenik kulture u Milama

U povodu početka konzervacije lokaliteta Mile u Arnautovićima kod Visokog, ovaj nacionalni spomenik kulture posjetila je Lidija Mićić, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika FBiH. Ministarstvo kulture je još prije dvije godine izdvojilo 50.000 KM za konzervaciju lokaliteta.

Kamen iz Podvinaca

Čekalo se na izmještanje lokalnog puta koji prelazi preko lokaliteta, kako bi se u potpunosti zaštitile zidine nekadašnje crkve u kojoj su krunisani i sahranjeni najvažniji bosanski vladari.

- Zavod nema ništa sa izmještanjem puta, ali imaju Općina Visoko i Direkcija za ceste. Mi smo insistirali da se put izmjesti zbog očuvanja spomenika i na to čekamo od 1999. godine, kada je poslije rata urađena prva konzervacija. Za ovih 10 godina lokalitet je veoma stradao. Sada smo prisiljeni ponovo raditi konzervaciju, ono što smo radili ‘99.

I ko zna koliko još puta ćemo morati to uraditi. Put koji prelazi preko nekadašnjih arheoloških lokacija oštećuje zidine olovnim gasovima i ogromnom koncentracijom automobila i teretnih vozila - ističe Lidija Mićić.

Dvostruki nadzor

Konzervacijom će se zaštititi zidovi, regulirati padovi i tok vode. Kamen za nadziđivanje ostataka crkve je dopremljen iz Podvinaca. Izvođač radova „Vizija“ trenutno ispire kamen kako bi se što bolje vezivao za stare zidine.

- Svaki ovaj kamen, prije nego što bude ugrađen, mora pregledati nadzorni organ. Imamo dvostruki nadzor, Zavoda i Zavičajnog muzeja. Mi imamo iskustva u radu sa Zavodom u rekonstrukciji nacionalnog spomenika Tabhanske džamije - kaže Adem Smajić, direktor „Vizije“.

Fehim Memić, pomoćnik načelnika Visokog za društvene djelatnosti, kaže da je odgovornost za nerealizaciju izmještanja lokalnog puta na Direkciji cesta.

- Oko 90.000 KM za izmještanje puta nalazi se kod Direkcije cesta koja vodi i proces eksproprijacije zemljišta. Federalno resorno ministarstvo je izdvojilo oko 50.000 za put širine tri metra, 27.000 za izuzimanje zemljišta i oko 5.000 za ogradu. Sada mještani traže put od pet metara, što moramo uvažavati - komentariše Memić.

Prvi stanak bosanske vlastele

U Milama se nalaze ostaci najstarijeg upravnog, kulturnog i vjerskog centra srednjovjekovne bosanske države, ruševine crkava sv. Kuzme i Damjana iz DŽII i sv. Nikole iz DŽIV stoljeća. Na ovom mjestu nalaze se grobnice bana Stjepana II i najvažnijeg bosanskog kralja Tvrtka I.

Iz sačuvanih ljetopisa zna se da je ban Stjepan sahranjen baš u Milama, po vlastitoj želji, ali njegov grob nije tačno lociran. I danas postoje ostaci groba kralja Tvrtka, ali se ne zna gdje se nalaze njegove kosti. Bio je to najvažniji politički i kulturni centar države Bosne u srednjem vijeku, gdje je održan i prvi stanak bosanske vlastele.


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/panorame/7066-mile_spomenik_visoko.html

No comments: