Thursday, October 16, 2008

Potpisana konvencija o vrijednost kulturne baštine

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović potpisao je danas u Strazburu prisutpanje BiH Okvirnoj konvenciji Savjeta Evrope o vrijednosti kulturne baštine za društvo i Evropskoj konvenciji o zaštiti arheološke baštine.

Pristupanje Konvenciji Savjeta Evrope o vrijednosti kulturne baštine za društvo znači obavezu stvaranja adekvatnog pravnog okvira za zaštitu, konzervaciju, finansiranje i istraživanje kulturnog naslijeđa, čiji je cilj podizanje i razvijanje javne svijesti o vrijednosti kulturnog naslijeđa u izgradnji mirnog i demokratskog društva, kao i procesa održivog razvoja i promovisanje kulturne različitosti.

Prisutpanje Evropskoj konvenciji o zaštiti arheološkog naslijeđa znači obavezu stvaranja adekvatnog pravnog okvira za zaštitu, konzervaciju, finansiranje i istraživanje arheološkog naslijeđa kao izvora evropskog kolektivnog sjećanja i predmeta istorijskog i naučnog proučavanja, te podizanje i razvijanje javne svijesti o vrijednosti arheološkog naslijeđa za razumijevanje prošlosti, kao i usklađivanje vlastitih standarda na zaštiti i očuvanju arheološkog naslijeđa sa evropskim standardima.

Nović je nakon potpisivanja ovih konvencija razgovarao sa zamjenikom generalnog sekretara Savjeta Evrope Maud de Boer-Bukićio i tom prilikom istakao da je BiH kao članica Savjeta Evrope svjesna obaveza koje je preuzela i da želi da dosadašnja uspješna saradnja bude i nastavljena - saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kako je najavljeno Nović će se danas sastati i sa direktorom Direktorata za kulturu i kulturno naslijeđe Savjeta Evrope sa kojim će razgovarati o saradnji BiH i Savjeta Evrope u oblasti kulture, o Regionalnom programu za kulturno i prirodno naslijeđe u Jugoistočnoj Evropi, te upoznati ga o aktivnostima na izradi Zakona o kulturnim dobrima BiH i izradi Strategije kulturne politike u BiH.

Nović će se danas sastati i sa direktorom Direktorata za socijalnu koheziju Savjeta Evrope Aleksandrom Vladičenkom i razgovarati o aktivnostima u okviru novog programa Savjeta Evrope "Koordinacija socijalne bezbjednosti i reforma sistema socijalne bezbjednosti-CSS-SSR" u kojem učestvuje i BiH.

Direktorat za socijalnu koheziju jedan je od najznačajnijih direktorata Savjeta Evrope koji se zalaže za socijalnu koheziju i poboljšanje kvaliteta življenja u Evropi, uz poštivanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava.

Potpisivanjem Zagrebačke i Tiranske deklaracije BiH se obavezala da će raditi na poboljšanju prava iz oblasti socijalne bezbjednosti za svoje ali i građane regiona, da će poboljšati provođenje postojećih bilateralnih sporazuma kao i međunarodnih instrumenata za koordinaciju socijalne sigurnosti..

BiH se obavezala i da će razviti efikasnu koordinaciju administrativnih praksi i procedura u smislu poboljšanja razmjene podataka iz oblasti socijalne bezbjednosti, te da će kroz regionalnu saradnju pomoći svim grtađanima regiona lakši pristup i ostvarivanje prava iz oblasti socijalne bezbjednosti, vodeći posebno računa o najranjivijim kategorijama stanovništva.

Nović će se sutra sastati sa direktorom Direktorata za obrazovanje Savjeta Evrope Gabrijelom Macom i staći reformske aktivnosti u oblasti obrazovanja koje je BiH napravila, te razgovarati o daljoj saradnji sa Savjetom Evrope na polju obrazovanja i novim projektima.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/kultura/potpisana-konvencija-o-vrijednost-kulturne-bastine

No comments: