Saturday, October 11, 2008

Nece jezik nego pravo!

Muzej iz Visokog ne da eksponate

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine zahtijeva ustupanje artefakata pronadjenih na Visocici


Sarajevo – Zemaljski muzej BiH u Sarajevu zatrazio je od Ministarstva kulture i sporta FBiH da nalozi Zavicajnom muzeju u Visokom da artefakte pronadjene tokom arheoloskog istrazivanja na lokalitetu Visocice preda njima na cuvanje.

Ovu informaciju potvrdio je Adnan Busuladzic, arheolog iz Zemaljskog muzeja BiH, istaknuvsi da je procedura u toku.

„To su vam igre bez granica i mi smo od resornog ministarstve zatrazili pomoc. Uskoro bi ovaj problem trebalo da bude rijesen, a do tada nista preciznije ne mogu vam reci", rekao je Busuladzic.

Senad Hodovic, direktor Zavicajnog muzeja Visoko, pak tvrdi da Ministarstvo kulture u sporta FBiH nije nadlezno za ovaj slucaj, vec Ministarstva prostornog uredjenja.

„Uputio sam pismo nacelniku opcine Visoko, te Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, kako bi oni reagirali na ovaj problem. Nas niko nije informirao, obavijestio o istrazivanjima. Znate, danas svako moze finansirati istrazivanja. Tako se ljudi pojave kao finansijeri arheoloskog istrazivanja, idu kopaju okolo, a nikog nizasta ne pitaju. Mi smo muzej, imamo sve potrebne uvjete da cuvamo eksponate. Ne znam zasto od toga prave problem", kaze Hodovic.

Dubravko Lovrenovic, predsjedavajuci Komisije za ocuvanje nacionalnih spomenika BiH, kaze kako Komisija smatra da eksponati pronadjeni na lokalitetu Visocice trebaju da budu ustupljeni Zemaljskom muzeju BiH „zbog boljih uvjeta za cuvanje".

Hodovic odgovara da Komisija za ocuvanje nacionalnih spomenika nema mandat da odlucuje o ovome.

„Zemaljski muzej istrazivao je u Visokom zbog toga sto mu je neko bez prijave na tender dao novac. Mi smo 22 godine upozoravali, trazili sredstva da istrazujemo i niko nam ih nije dao. Sad se kopa, istrazuje se, a Zavicajni muzej Visoko kao da i ne postoji", kaze Hodovic.

Nezavisne novine, 04. 10. 2008.

3 comments:

Anonymous said...

Imaš u Danima odličan komentar na ovu temu.
Bhkult

Neregistrirani said...

Znam. Ide u sljedecem postu.

Anonymous said...

Jao jadnika. Pateticniji je i od samog Dzona MekKejna.