Tuesday, June 23, 2009

Nema novca za analizu pronalazaka iz Hutovog blata

Terenskih radova u Hutovom blatu, gdje su prvi put nađeni ostaci ilirskih brodova starih 2.200 godina, ove godine neće biti, niti su planirani, izjavila je za Fenu voditeljica radova mr. Snježana Vasilj.

Kazala je da se sada potencira "kabinetski rad", odnosno obrada svega što je do sada pronađeno.Radi se o oko 1.000 inventarnih brojeva, odnosno 1.000 nađenih predmeta. Svaki taj predmet traži posebnu pažnju, a vrši se i odvajanje antičkog od prapovijesnog materijala.

Osim toga, mr. Vasilj, zajedno sa svojom saradnicom Melisom Forić iz Centra za balkanološka ispitivanja Akademije nauka i umjetnosti BiH, planira podnijeti referat na ovogodišnjem kongresu Evropske asocijacije arheologa koji se održava u Južnom Tirolu, ali u vezi s prapovijesnim materijalom nađenim u blizini mjesta gdje su otkriveni brodovi.

- To je ono na što smo se koncentrirali. Još neke ostatke treba dati na analizu C14, ali nedostaje sredstava. Samo jedna analiza C14 košta 400 eura, rekla je mr. Vasilj.Upozorila je da problema, također, može biti i s pronađenim metalnim predmetima. Rimsko koplje se restaura i konzervira u Zagrebu, što je donacija Arheološkog muzeja u Zagrebu. Ali ima još nekoliko metalnih nalaza koje bi trebalo konzervirati, a mr. Vasilj trenutno ne raspolaže potrebnim sredstvima za taj posao.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090623029

15 comments:

Anonymous said...

Vazno je da za ublehu ima para.
Sve naopako u ovoj jadnoj BiH.

Anonymous said...

Hoce li Semir ici ove godine u Tirol da predstavi svoje otkrice ili i ove godine samo posjecuje konferencije o NLO-ima i kristalnim lubanjama?

Anonymous said...

on je previse UGLEDAN za takvo nesto, to je za foteljase a on nije taj, on je stalno na terenu s lopaticom i kopka li kopka

Anonymous said...

Hahahahaha, super si to rekao/la.
Samo si slikanje zaboravio/la pomenuti.
Hahahahahaaaaa!

Anonymous said...

to je trebalo da bude Fill in the blanks:

on je previse UGLEDAN za takvo nesto, to je za foteljase a on nije taj, on je stalno na terenu s ______ i ____ li _____

zamijenis rijec loptaica sa Sabinica i kopa sa slika.

next?

Neregistrirani said...

Zna se kako se dokazuje piramida: http://www.youtube.com/watch?v=_fGAuDaOL8c

Anonymous said...

tako se radi, slikanjem hocu reci pozirjanje do istine!

ovaj je zajebo i Titu sa slikanjem, ma kakvog Titu ni Obama mu mije ravan. ponekad pomislim da je to sve montaza jer je nemoguce da je jedan toliko "zauzeti" istazivac moze toliko vremena trositi na poziranje

Anonymous said...

Evo da ispravim greske da me i ona zalutala sto nema isti maternji jezike moze razumjeti:

Tako se radi, slikanjem, hocu reci poziranjem do istine!

Ovaj je z***** i Titu sa slikanjem, ma kakvog Titu ni Obama mu mije ravan. Ponekad pomislim da je to sve montaza jer je nemoguce da jedan toliko "zauzeti" istrazivac moze toliko vremena trositi na poziranje

Anonymous said...

Gdje me nadje! Pa ja to stalno govorim. Kakav je to istrazivac koji ima samo vremena za slikanje, licno promovisanje itd.
O nekom se kompleksu radi, to bi trebalo ispitati.

Anonymous said...

zove se slikomanija

Anonymous said...

A iza zavjese pornografija.

Anonymous said...

touche!

Neregistrirani said...

I da slucajno ne zaboravimo ko je sve omogucio da se Semir slika dok su "foteljasi" radili, davali rezultate i pri tome kamcili novac za rad:
http://neregistrirani.blogspot.com/2008/08/ko-o-cemu-semir-o-parama.html

Anonymous said...

Sabinica vam je ko cigancica, koja se malo plahnula.

Neregistrirani said...

"cigancica" - molim bez vrijedjanja!