Sunday, June 7, 2009

Osmanagićeva akademija još jedna laž?

VISOKO - Iako osnivač Fondacije: Arheološki park Bosanska piramida Sunca, Semir Osmanagić, svečano objavio kako je primljen u članstvo Ruske akademije prirodnih nauka, ta organizacija daleko je od Akademije.

Naime, ta "akademija" je praktički privatna firma osnovana prije deset godina s procvatom divljeg kapitalizma u Rusiji.

S krahom sovjetskog sustava vrijednosti 1990. godine Rusi odlučuju spasiti samo znanstveno vrijedan dio zajednice koji je okupljen oko (prave) Ruske akademije nauka.

Izgladnjeli višak radne snage nekad jake sovjetske znanosti, tako je bio primoran snalaziti se kako zna i umije, pa su poosnivali privatne tvrtke koje su nazvali "akademijama" jer je to liberalnim ruskim zakonima dopušteno.

Iako u svom članstvu ima više od deset nobelovaca, te profesore i inžinjere iz Rusije, Europe i Amerike u oblasti prirodnih i humanitarnih znanosti te oko 300 pronalazača u različitim znanstvenim disciplinama, akademija ne predstavlja znanstveno važnu instituciju. Čak na njihovim službenim stranicama nema podataka o Osmanagićevom članstvu.

Semir Osmanagić primljen je u članstvo Akademije na osnovu kvaziotkrića bosanskih piramida i prahistorijskog tunelskog kompleksa u Visokom te (ne)dosljedne primjene multidisciplinarnih znanstvenih metoda u ovom geo-arheološkom projektu. Ali na njihovim službenim stranicama nema podataka o Osmanagićevom članstvu.

Članovi ove Ruske akademije obavili su geofizička, geokemijska i seizmička istraživanja na području Visokog, Vratnice i Zavidovića tijekom 2007. i 2008. godine.


http://www.bitno.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/osmanagiceva-akademija-jos-jedna-laz

7 comments:

Anonymous said...

Daj čovječe ne pravi budalu od sebe! Koliko si ono naveo da je u toj Akademiji nobelovaca i znanstvenika?

Neregistrirani said...

Jedini koji pravu budalu od sebe, i masa koje mu vjeruju, je Semir, jer se hvali kako je postao clan akademije...a ta akademija nije akademija nauka. Citaj malo, googlaj.

Anonymous said...

Pročitaj još jednom polako sve navedeno o akademiji.Ti ljudi se bave naukom, zar ne.

http://www.piramidasunca.ba/ba/index.php/povodom-prijema-osmanagica-u-rusku-akademiju-prirodnih-nauka.html

Neregistrirani said...

jeste, kosmogonijom :D

Anonymous said...

Lijepo je pricati sa tobom.Intuicija ti nije kvalitetna strana :D

Neregistrirani said...

Hvala. Do vidjenja.

Anonymous said...

Do vidjenja.