Tuesday, July 15, 2008

Jaso postao nevjernik?

Trljam oci, ne od pospanosti nego od nevjerice - pa zar je Jaso "kunem se Semirom i piramidama" ovo napisao:

"Visočica možda nije piramida, ali je sigurno mjesto gdje su nekada luksuzno živjeli Bosanski kraljevi!

Visočani, Bosanci i Hercegovci i ne slute kolika istorijska vrijednost se nalazi na vrhu brda Visočica, za koje Semir Osmanagić tvrdi da je „Piramida Sunca“. Ali to je sada nebitno, jučer smo boravili na Visočici nakon silnih turista i avanturista željnih senzacija. Ono što smo uslikali i što smo vidjeli je nešto sasvim suprotno od raznih teorija, vidjeli smo fakte i artefakte. Vidjeli smo zidove, vrata, osmatračnice, zatvor, tri nivao rezidencije bosanskih kraljeva, stari srebreni novac koji je kovan tako da se na jednoj strani nalazi grb bosanske države, a na drugoj je lik Svetog Grgura.... Vidjeli smo nepobitne dokaze srednjovjekovne bosanske države.

Ovo je trenutno zasigurno najbitnije arheološko nalazište za BiH i njenu državnost. Stručnjaci koji rade na ovom lokalitetu ne kriju svoje oduševljenje otkrićima koja se dešavaju gotovo svake minute. Na „Kraljevskom Gradu“ trenutno radi 21 osoba uz nadzor nekolicine stručnjaka. U Visokom pomalo razočarano lokalno stanovništvo što nije ugledalo piramide kao u Egiptu ne pridaje neki poseban značaj ovom više nego značajnom otkriću. Ostali mediji u BiH sporadično prenesu agencijsku vijest. Pola od tih medija ne vjeruje da je Bosna ikad bila država i u vezi s tim i ne zanima se za jednu vrstu ovakvog istraživanja koje nam pokazuje da je Bosna bila veoma moćna srednjovjekovna država i da kao takva nije nastala AVNOJ-em, što nam nameću zapadni odnosno istočni susjedi. Tragedija je u tome što tri naroda u BiH pomalo zbunjena i zatrovana nacionalizmom ne može da vjeruje da su postojali neki kraljevi prije 700 godina koji nisu bili ni srbi, ni hrvati, a Boga mi ni muslimani. Oni su imali neku svoju Crkvu Bosansku i vjerovali u nekih svojih deset pravila i kao nešto šurovali sa tada moćnim Dubrovnikom i Venecijom, te kao takvi nisu interesantni u svrhu dnevne politike.

Visoko je kraljevski grad i to niko ne može pobiti. U Visokom je krunidbeno i grobno mjesto najvećeg bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, Kulin Ban je stolovao u Visokom i ovdje je pronađena ploča sa njegove crkve, Visočica je bila rezidencija bosanskih kraljeva koja će nam otkriti mnoge nejasnoće, pretposljednja bosansku kraljica Katarina Kosača je preko Visokog, Kreševa i Fojnice bježala od Turaka prema Dubrovniku. Visoko je najveći „memory stick“ bosanske istorije.

Istina, trenutno je puno smutnje oko svih ovih silnih istraživanja i svakojakih istraživača, ali onog trenutka kada se sistematski uvežu visočki Muzej, Zemaljski muzej iz Sarajeva, visočki Franjevci, lokalna vlast, Kantonalna Vlada, nadležna Federalna ministarstva i drugi zaljubljenici srednjovjekovne bosanske države veoma brzo ćemo ugledati pravi pravcati luksuzni dvorac i utvrdu nekada raskošnih bosanskih kraljeva koji se nisu dijelili na srbe, hrvate i muslimane, oni su jednostavno bili BOSANCI!"


http://www.visoko.co.ba/index.php?subaction=showfull&id=1216123978&archive=&start_from=&ucat=1

7 comments:

Anonymous said...

Naravno, čak ni odricanje od piramidiotske zablude i okretanje pravoj bh. kulturnohistorijskoj baštini kod naših polupismenih novinarčića ne može bez patetičnog lokal-patriotizma (Visoki je "najveći memory-stick", Visoki je "stariji od Jajca i Bobovca", itd.) koji samo razotkriva razmjere kratera krize identiteta koji su rat i etnička politika Dejtona ostavili za sobom. Arheologija i historija, kulturna baština i njezini tragovi, kod nas nikad ne mogu biti samo to - tragovi prošlosti koji govore nešto o njoj. Ne. Kod nas to uvijek mora biti ideološki isprojicirano u sadašnjicu, tj. naše sadašnje ambicije, strahove, težnje, želje. Pa tako i kod Jaše, u trenutku njegovog preobraćenja od piramidiotizma, ona prava postojeća arheologija na Visočici ne smije biti ništa manje nego "nepobitni dokazi srednjovjekovne bosanske države" i državnosti. Koji je problem s ovim a priori ideologiziranjem svega? Pa recimo, u slučaju Visokog mogao bi biti sljedeći: ako su srednjovjekovni tragovi na Visočici "nepobitni dokazi" državnosti, šta ćemo s tragovima uništenja od strane osmanskog osvajača? Hoće li to Jašo da kaže da su Turci uništili bosansku državnost? Koju će sljedeću ideološku vratolomiju smisliti da se izvuče iz te vlastite kontradikcije?

Eto zato mi nikad ni iz čega ne naučimo lekciju - da se historija i kulturna baština NE SMIJU IDEOLOGIZIRATI čak ni kad se autoru čini kako to možda radi za 'good cause'.

Jebem mu sunce, uživajmo jednom u vrhunskoj umjetničkoj i historijskoj vrijednosti onog što imamo bez državotvornih onanija i savremene mitologije!

Anonymous said...

Stu reče: Hoće li to Jašo da kaže da su Turci uništili bosansku državnost?
Hebi ga, reis kaže da nam je Turska majka domovina! Štaviše, pozvao je Harisa da bude Mehmed II! Kako će to siroti Jašo ukomponirati u svoj ideološki hokus-pokus? Kako će nam reis&jašo objasniti da među savjetnicima Mehmeda II u jednom trenutku nije bio nijedan musliman? Neki su kasnije prešli na islam, ali su to bili Jevreji, Italijani, Grci...

Anonymous said...

Ma na stranu sva ta politika, meni je zaista šega ova sad odjednom upala kod visočkih novinarčića za srednjovjekovnim Visokim i njihova oduševljavanja. Cijeli život im stoji tamo gore pred očima, znaju da je tamo, znaju šta je po značaju, protekle tri godine šute k'o p*zde po Osmanagićevoj komandi, prošle godine nisu se ni počešali nad onim vandalizmom novootkrivenih zidova, a sad odjednom - superlativi na sve strane. Šta da taj Visoki nije onoliko velik koliko se sad ispostavlja da jest? Šta da je fakat bio "mala utvrda"? Bilo bi ga OK prerovati i žrtvovati na oltar piramidiotizma?

Mislim da u ovoj više podsvjesnoj izideologiziranosti svega oko nas leži i odgovor na meni beskrajnu misteriju - zašto se niko od tih idiota ne oduševljava na isti način, recimo, Okolištem - za koje je dokazano da je jedno od najstarijih, najvećih i najvažnijih do sad nađenih neolitskih lokaliteta u Europi? Zato što, jednostavno, nema tog političkog i/li etničkog interesa za tako davnu prošlost. Kod nas se, za sve tri konstitutivne dejtonske nakaze, sve vrti na vrtuljku od Kulina do El Fatiha. Nikako da iskočimo iz te petlje, da se malo odmaknemo od samih sebe i ugledamo neku malo veću sliku....

Anonymous said...

Draga Stu,

nedavno sam u komentarima vijesti na sarajevo-x upravo postavio to pitanje visočkim piramidiotskim fanaticima: Zašto se stidite Kraljevskog grada, zašto se stidite Okolišta, Mila i svega ostalog, zašto to uništavate i smetate ljudima koji rade? Niko nije odogovorio. Samo je jedan osudio rad macola prošle godine. I nesretni Jašo je to uočio.
BTW, budući da ne poznajem te visočke novinare, ima li ko info šta sada radi Siniša Subotić, budući da mu je od odlaska Vlaste Mijovića zabranjeno da piše o "piramidama" u Oslobođenju? Ako ga ko zna, neka mu poručio da ima onih koji nisu zaboravili da je pisao da treba likvidirati one koji dokazuju da piramida nema. Ako ga neko lično zna, neka mu poruči da će zbog toga dobiti teške batine.

A što se tiče uživanja u rezultatima, ja idem prekosutra. Trebao sam ići danas, ali ovo vrijeme poremeti planove. I stvarno ću da uživam, hebe me se i za Semira i bilo koga drugog, i bez onanija na osnovu savremene savremene mitologije. Uostalom, o tome sam već pisao.
Rezultati su takvi da su ljudi na terenu zaista iznenađeni, izgleda kao da je jedan grad otvorio utrobu i sve počelo izlaziti na vidjelo. Na kraju će Semir, bar kada je historija BiH u pitanju, biti u pravu - izgleda da će se zbog Visočice pisati nove stranice historije BiH! A ako želiš, možeš sa mnom

poz.

bhkult

Anonymous said...

BHkult, ja ću pričekati da prof. dr. Imamović počne iskapati kosti bana Kulina... :grin:

Anonymous said...

Nikakve kosti Kulina bana se neće iskopavati, to je završena priča. Poslat ću ti mail o svemu tome.

Anonymous said...

Najdirljiviji kadar je onaj u kojem Alibegovic, Hodovic i Bosnic sline na mlade ritmicarke:

http://buriedland.com/VisokoFair_small2.mov