Saturday, July 19, 2008

Licemjer

Da Semir Osmanagic ima obraz moj bi post vjerovatno poceo konstatacijom da nekim ljudima svasta u obaz stane. Medjutim, godinama smo svjedoci da tom covjeku ama bas nista nije sveto, od domovine koju je napustio kad se zakuhalo, preko izdaje porodice, do povratka u domovinu da joj izmuze novac ublehareci i povezujuci se s ljudima koji taj novac nisu svojim radom zaradili, pa su ga olako i davali, porucujuci svima da se late lopate i pretvarajuci se da Bosna i Hercegovina takvog sina i patriotu jos nije imala.

Zato me nije previse iznenadilo objavljivanje vec nekoliko dana starog teksta u kojem se Goran Cakic divi “foteljaskim” radovima na starom gradu Visokom .

Onaj drugi tekst je upravo ono sto se i moglo ocekivati, prica da bez Semira Osmanagica ne bi bilo ni radova na starom gradu:
“Stoga je bio vrlo važan sastanak rukovodioca Fondacije s ranijim Federalnim ministrom prostornog uređenja u augustu 2006. godine gospodinom Feridom Otajagićem kada je dogovoreno izdvajanje prvih 200.000 KM za radove na Starom gradu.”

A sta je istina, osim da je Semir Osmanaagic zaista od pocetka iznosio zainteresovanost za Visocicu, ali samo kako bi je citavu mogao prekopati bezocno lazuci o stanju starog grada na kojem, sjecamo se izjave, nije ostao ni kamen na kamenu, u sta nasu uvjeravaju i vijesti s Visokog proteklih dana ?

Istina je ta da je Ferid Otajagic bio 100% (kako stranka i nalaze) za projekat, da je zaista bio spreman odrijesiti kesu i obecao je novac “za arheoloske radove na Visocici” (iste pare koje je i Brankovic obecavao), ali je onda na scenu stupio Gavrilo “kriv je za sve” Grahovac, pa je iskoristio zakon koji trazi strucnost na za rad na spomenicima kulture i lova je otisla uzbrdo, na stari grad, a ne Semiru i kompaniji. Malo se zna i o strasnim pritiscima koji su na ministra Grahovca (kojemu se zaista stosta moze prigovoriti o trosenju dodijeljenog budzeta) vrseni da isplati 90 hiljada US dolara Semiru za onaj put oko svijeta sa Baftom, ljubavnicom i s kim li sve ne, ali je ipak odlucio da veci dio tog novca dodijeli za istrazivanja u Hutovom blatu .

Zato je guru toliko pjenio na Grahovca, zato je prosle godine stalno spominjao kako finansijska podrska sporo dolazi, ali sada, sa svim ovim sjajnim otkricima Zemljaskog muzeja najlakse je ovako, s onim dobro izvjezbanim vjestackim osmjehom “podrzavati i pozdravljati radove na Visokom”. Je li tako, pocasni gradjanine?

1 comment:

Anonymous said...

Prijatelju, najprije za Gavru, odnosno te priče o njemu i trošenju para. Ne kažem da je on li bilo ko idealan. Međutim, para nema za sve. Ne možemo mi, na primjer, snimiti 100 filmova godišnje ili organizirati hiljadu festivala, jer para nema dovoljno. Zato te priče šire oni koji ne prođu. Naravno, skroz bi drugu priču pričali da su oni bili ti koji su dobili pare, na primjer, za filmove. Ostavimo sada i priču o "piramidama" po strani, pogledaj sve značajnije kulturne projekte posljednjih godina i vidjet ćeš da iza njih u većini slučajeva stoji Gavro. Baš sam jučer sreo prijatelja iz Stoca koji je zvaničnik SDA. Hercegovci su ti temperamentan svijet. Recimo oni iz SDA Stolac ne mogu smisliti SBiH. Međutim, kunu se u Gavru. Gavro im finansiranjem projekata kulture i bukvalno održava grad u životu.
Eh sada, ova (iz)vanredna sjednica Fondacije mi je najveće priznanje koje sam u životu dobio. Stvarno im hvala. Da ne tražim sada knjigu pokušat ću citirati riječi Winstona Churchilla iz njegovih Memoara, vezano sa sastanak Hitler-Ribbentrop- Molotov u oktorbu 1940. kada su Englezi poslali bukvalno sve bombardere koje su imali da bombardiraju Berlin za vrijeme sastanka. "Znali smo za taj susret. Pa iako nismo bili pozvani, nismo željeli da prođe bez nas!"
I za kraj, važnost radova na Kraljevskom gradu Visoki nije u tome da se jedan fantast razobliči, nego otkrivanje divnih stranica naše prošlosti.