Friday, March 14, 2008

Afera Izmo Guglić

Projekat “Bosanska piramida”: Afera Izmo Guglić je prevara blogera poznatog kao Izmo Gulić Izmo Gulić učinjena pseudoarheološkom projektu Semira Osmanagića , teksaškog metalca koji tvrdi da je pronašao prastare piramide u Bosni i Hercegovini.

U februaru 2008, Izmo Guglić je poslao dva rada puna besmislica kamufliranih u pseudonaučni i New Age žargon potpisavši se kao „Dr.Phil. Amer Kovacevic“ za objavu na web-stranici Semira Osmanagića , kao eksperiment da provjeri da li će ih taj web-site, koji tvrdi da je posvećen ozbiljnom i naučnom geo-arheološkom istraživanju bosanskohercegovačke kulturne i istorijske baštine, prihvatiti za objavljivanje . Po ličnoj preporuci Semira Osmanagića , oba članka su odmah bila objavljena: Bosanski ljiljan: jedno razmišljanje u prilog tezama Semira Osmanagića i Bosanski stećak: uputstvo za čitanje bosanskih piramida , a nakon toga je jedan preveden na egleski jezik od strane člana njegovog tima. Zatim je slijedilo objavljivanje sličnog članka kojeg je napisao saradnik gospodina Osmanagića, Davorin Vrbančić, vidno inspirisan besmislicama koje je napisao „Dr.Phil. Amer Kovacevic“.

Otkako je Izmo Guglić objavio na svom blogu da su oba članka bila prevara i da je „Dr.Phil. Amer Kovacevic“ izmišljena osoba, web-site projekta Semira Osmanagića nije reagovao na bilo koji način, niti su ti članci uklonjeni sa sajta .

Projekat “Bosanska piramida”: Afera Izmo Guglić spada u istu kategoriju nastojanja kao što su Afera Sokal ili Projekat Alpha , smišljenih kako bi se razotkrili pseudonaučni postupci.

za sada je clanak dostupan na Wiki

No comments: